Välj undersida
Elguiden / Artiklar / 2018 års elpris det högsta sedan 2010

2018 års elpris det högsta sedan 2010

Profilbild

Publicerad av Anders Kaijser

Publicerad 3 jan, 2019

Artikel bild

En torr sommar, lite vind och höga råvarupriser gjorde att 2018 års elpris blev det högsta sedan 2010. Snittpriset för helåret landade på drygt 45 öre/kWh vilket är 52% högre än 2017. 

Hur elpriset utvecklas den närmaste tiden beror på om vi får en mild eller kall vinter.

Den torra sommaren resulterade i att nivåerna i Sveriges vattenmagasin hamnade långt under det normala. Samtidigt har det under året blåst mindre än vanligt, vilket gett lägre vindkraftsproduktion än normalt.

Lägre produktion av vatten- och vindkraft gjorde att Sveriges elsystem blev mer beroende av fossilbaserad kraftproduktion från Polen och Tyskland under 2018, menar Anders Kaijser som är VD för Kundkraft Sverige AB.

Sista kilowattimmen sätter priset

Man brukar säga att den ”sista” kilowattimmen är den som sätter priset på el. När elproduktionen i Sverige är lägre, tvingas Sverige importera dyr el från kontinenten.

Eftersom priset på olja och kol varit högt och priset på utsläppsrätter samtidigt tredubblats under året, har situationen med lägre vind- och vattenproduktion resulterat i att det svenska elpriset stigit markant, berättar Anders.

Osäkert hur priset utvecklas under 2019

För närvarande ser det ut som att nivåerna i Sveriges vattenmagasin kommer ligga kvar på låga nivåer under inledningen av 2019,vilket innebär fortsatt höga elpriser. Men blir det milt väder de närmaste månaderna, kan förutsättningarna ändras. Förutom att man använder mindre el när det är varmare, brukar en mild vinter även innebära mer nederbörd.- Det är väldigt svårt att förutse hur elpriset utvecklas de närmaste månaderna, säger Anders.

Dela den här artikeln


© 2022 Kundkraft AB. Org. nr: 556574-0601