Välj undersida
Elguiden / Artiklar / Bind elpriset nu – spara tusenlappar

Bind elpriset nu – spara tusenlappar

Profilbild

Publicerad av Anders Kaijser

Publicerad 25 aug, 2009

Artikel bild

Vill du enkelt tjäna tusentals kronor per år?
Bind elavtalet - nu.
- Det är ett gyllene tillfälle. Elpriset har nått bottennivå och kommer att stiga när som helst, säger Kundkrafts VD Thorbjörn Kjaergaard.

Kundkrafts affärsidé är att förhandla fram lägre elpriser åt sina medlemmar. Vid den senaste upphandlingen förhandlade man fram Sveriges lägsta elpris.
Kundkraft hjälpte över 1000 kiunder att spara drygt 4 miljoner kronor.
- Det är väldigt glädjande och responsen har varit god. Att köpa el tillsammans är inte bara enklare, det är också billigare, säger Thorbjörn Kjaergaard.
- I senaste upphandlingen pressade vi ner priset till 92,06 öre per kWh för ett fast ettårsavtal. Det är över 20 öre billigare än exempelvis Fortums tillsvidarepris. Totalt har vi drygt 45 000 hushåll som vi nu sköter upphandlingen åt.

Elpriset är ovanligt lågt nu


Nu kan även du tjäna flera tusenlappar per år. Elpriset är just nu lägre än på mycket länge - men snart kommer det att stiga igen. Det visar tydligt den tioåriga statistik som Kundkraft har att luta sig emot. På lång sikt pekar priserna bara uppåt. Nu rekommenderar Kundkraft att man binder sina elavtal - så fort som möjligt.
- Det är bara att titta på historiken och det finns en tydlig utveckling på marknaden. Elpriserna har bara stigit de senaste åren. Nu har det sjunkit till en bottennivå och det finns inga tecken på att det ska sjunka ytterligare. Elpriset är ovanligt lågt nu och det är verkligen läge att agera, säger Thorbjörn Kjaergaard.

Se till att bind elavtalen för om några månader kan priset stiga med tio öre plus moms. En villaägare kan tjäna upp till 4000 kronor om året på det här. Och bostadsrättsföreningar kan tjäna väldigt mycket pengar.

Hur vet man att det inte sjunker ännu mera?
- Priset på olja och kol blir inte billigare utan tvärtom. Det är också de som sätter elpriserna. Dessutom tillkommer miljöavgifter som kan dra upp priset. På sikt blir det otvivelaktigt dyrare, menar Thorbjörn Kjaergaard.
- Normalt sett brukar elpriset sjunka på våren och inte på hösten. Priserna ökade i samband med finanskrisen och har sedan gått nedåt kraftigt de senaste månaderna. Men nu när konjunkturen vänder är det bara en tidsfråga innan priset går upp igen.

På hur lång tid ska man binda avtalet?
- De flesta av våra medlemmar binder på ett år men jag tycker att man kan binda på lite längre sikt. Kanske på två eller tre år. De som band sina elavtal för två år sedan har varit riktiga vinnare.

Många elbolag rekommenderar rörligt pris. Vad anser du om det?
- Det är såklart bra för elbolagen men sämre för kunderna. På sikt blir det dyrare, det är helt klart. Kunderna får ta riskerna när priserna höjs igen. Det är verkligen inget att rekommendera.

Hur går man tillväga för att nyttja Kundkrafts tjänster?
- Det är väldigt enkelt. Man går in på vår hemsida kundkraft.se och fyller i webformuläret. Det tar bara fem minuter att vara med i en upphandling. Samtidigt kan man tjäna tusentals kronor, säger Thorbjörn Kjaergaard.

Tillägg; Så här fungerar Kundkraft

Kundkrafts idé är att du som medlem ska få ett så lågt elpris som möjligt på ett enkelt sätt. Tjänsten är kostnadsfri och Kundkraft ser även till att ditt avtal omförhandlas varje år.

Beställningen
Surfa in på www.kundkraft.se och gör din beställning i fyra enkla steg genom att välja "Teckna avtal" i menyvalet. Det tar cirka fem minuter.

Upphandlingen
Beroende på de val du gjort vid din beställning gällande leveransstart och avtalstyp så placeras du i en upphandling tillsammans med övriga medlemmar som gjort samma val. Kundkraft informerar elleverantörerna om att upphandling ska ske samt vilken volym och antal kunder som det handlar om. Upphandlingen fungerar som en omvänd auktion och genomförs under en dag. Den elleverantör som har lämnat det lägsta anbudet när upphandlingen stänger senare samma dag, vinner alla kunder som deltagit.

Ny upphandling
När ditt avtal börjar löpa mot sitt slut kommer du att få information från Kundkraft om detta samt även delges de maxpriser och alternativ som gäller för kommande elavtal. Kundkraft genomför sedan automatiskt en ny upphandling för din räkning om du inte meddelat att du vill ändra alternativ eller inte delta alls. Du behöver alltså inte göra någonting för att ditt elavtal ska förnyas och riskerar därför aldrig att istället få ett ofta mycket dyrare så kallat tillsvidarepris.

Dela den här artikeln


© 2022 Kundkraft AB. Org. nr: 556574-0601