Välj undersida
Elguiden / Artiklar / Blåsigt väder sänker elpriset

Blåsigt väder sänker elpriset

Profilbild

Publicerad av Kajsa Sundqvist

Publicerad 26 sep, 2018

Artikel bild

Under sommaren och början av hösten var elpriset rekordhögt på grund av torrt väder, höga råvarupriser och lägre tillgänglighet av kärnkraft. Nu går elpriset ner igen, vilket framförallt beror på blåsigt väder. Frågan är hur länge det håller i sig?

Marknadspriset på el blev 58 öre/kWh i augusti, vilket är 75% högre än förra året. Orsaken till det höga elpriset var låga vattennivåer, höga råvarupriser, lägre tillgänglighet av kärnkraft och mindre vind än vanligt.

Lågtryck ger lägre elpriser

Nu har elpriset gått ner igen. Från nivåer runt 55-65 öre/kWh i början av september, till ca 30-40 öre/kWh den senaste veckan. Det är framförallt mer elproduktion från vindkraft samt en hög tillgänglighet av kärnkraft som pressar ner priset.- Lågtryck med kraftiga vindarna har ökat vindkraftsproduktionen. När tillgängligheten av kärnkraft samtidigt är hög så innebär det ett lägre elpris, säger Kajsa Sundqvist som är analytiker på Kundkraft.

Under föregående vecka ökade vindkraftsproduktionen med 168% i Sverige jämfört med veckan innan. Tillgängligheten på kärnkraft ökade samtidigt med 16%. Nivåerna i de svenska vattenmagasinen är fortfarande ca 25% under det normala.

Volatilt elpris framöver

Eftersom nivåerna i Sveriges vattenmagasin är så låga, så kommer produktionen av vindkraft påverka elpriset mer än vanligt den närmaste tiden.- När vädret är blåsigt får vi ett lägre elpris, och när det blåser mindre så kommer elpriset gå upp igen, säger Kajsa Sundqvist.

Vädrets påverkan på elpriset kommer att öka ännu mer när Ringhals 1 & 2 läggs ner vid årsskiftet 2019 respektive årsskiftet 2020.- Efter nedläggningen av Ringhals reaktorer så kommer vind- och vattenkraft stå för en större del av Sveriges elproduktion. Det innebär att elpriset kommer gå upp och ner ännu mer än idag, eftersom det blir mer beroende av hur blåsigt och regnigt det är för tillfället, berättar Kajsa.

Dela den här artikeln


© 2022 Kundkraft AB. Org. nr: 556574-0601