Välj undersida
Elguiden / Artiklar / Dags att spara in på elavtalet – endast 10% av Sveriges hushåll har bytt elhandelsbolag det senaste året

Dags att spara in på elavtalet – endast 10% av Sveriges hushåll har bytt elhandelsbolag det senaste året

Profilbild

Publicerad av Kajsa Sundqvist

Publicerad 14 apr, 2020

Artikel bild

Svenska hushåll är för inaktiva på elmarknaden, vilket gynnar Sveriges elhandelsbolag, menar Anders Kaijser som är vd för Kundkraft Sverige AB. Färsk statistik visar att endast 10% av Sveriges hushåll har bytt elavtal det senaste året. “I dessa orostider är det många som vill minska utgif

terna, men uppenbarligen utnyttjar få möjligheten att spara pengar på sitt elavtal”.

Svensk elmarknad bygger på att konsumenterna ska vara aktiva och själva se över sitt elavtal med jämna mellanrum. Men så beter sig inte svenskarna. Endast 10% (468 000) av Sveriges 4,7 miljoner hushåll har bytt elhandelsbolag det senaste året visar färsk statistik från SCB som publicerades den 14:e april.- Massvis med konsumenter missar chansen att spara in på både sitt kilowattpris och tillkommande onödiga fasta avgifter, menar Anders Kaijser.

Antalet hushåll som bytt elhandelsbolag har minskat sedan 2018, då 522 000 hushåll bytte elhandelsbolag enligt SCB.

Inaktivitet gynnar elhandelsbolagen

Energimarknadsinspektionen, som arbetar med att få en mer välfungerande energimarknad, beskriver en liknande bild på sin hemsida. Enligt Energimarknadsinspektionen finns det “stora skillnader i pris för samma typ av avtal” och “en felaktig tro att elpriset är ungefär det samma hos olika elhandelsbolag”.- Dagens inaktivitet gynnar elhandelsbolagen eftersom de kan ha ett högre pris och ta ut fasta avgifter utan att konsumenten lägger märke till detta, menar Anders Kaijser.

Enligt Anders Kaijser lockar många elhandelsbolag in kunder genom attraktiva kampanjpris som bara gäller under en period.- Därefter höjer man successivt priset och lägger på fasta avgifter eftersom man vet att bara ett fåtal av sveriges konsumenter är aktiva och märker av prisförändringen.

Dela den här artikeln


© 2022 Kundkraft AB. Org. nr: 556574-0601