Välj undersida
Elguiden / Artiklar / Därför är elpriset så högt

Därför är elpriset så högt

Profilbild

Publicerad av Kajsa Sundqvist

Publicerad 11 sep, 2018

Artikel bild

Elpriset är rekordhögt och ser ut att ligga kvar på höga nivåer. Torrt väder, höga råvarupriser och lägre kapacitet på kärnkraften är några av anledningarna till att priset har gått upp. Frågan är när det går ner igen?

Snittpriset för el var 58 öre/kWh i augusti, vilket är 75% högre än förra året. Orsakerna är många, såsom låga vattennivåer, höga råvarupriser och mindre vind än vanligt.- För närvarande ser elpriset ut att stanna kvar på höga nivåer, säger Kajsa Sundqvist som är elrådgivare på Kundkraft.

Förutom höga råvarupriser, så har priset på utsläppsrätter gått upp sedan årsskiftet samtidigt som den svenska kronan försvagats. Det gör att priset på kol- och gaskraft går upp, vilket slår mot det svenska elpriset när Sveriges elproduktion går ner. - Bristande tillgång på kärnkraft har tillsammans med låga vattennivåer gjort att Sverige tvingats importera mer el från kontinenten den senaste tiden, berättar Kajsa

Mer import av el framöver

Ringhals 1 & 2 kommer läggas ner vid årsskiftet 2019 respektive årsskiftet 2020. Det innebär att importen av el med stor sannolikhet kommer öka de närmaste åren.- Eftersom sveriges produktionskapacitet minskar när Ringhals 1 & 2 läggs ner, så får vi tyvärr räkna med höga elpriser de närmaste åren på grund av mer import, säger Kajsa

Hoppas på ostadigt väder

Vill man att elräkningen skall gå ner på kort sikt, så får man hoppas på ostadigt väder och mer regn än normalt. När vädret är ostadigt blåser det mer, och vindkraftsproduktionen ökar. Om det dessutom blev mer regn än normalt, så skulle situationen i de svenska vattenmagasinen förbättras.- Får vi mycket vind och mycket regn så kan elpriset eventuellt gå ner under hösten, säger Kajsa.

Dela den här artikeln


© 2022 Kundkraft AB. Org. nr: 556574-0601