Välj undersida
Elguiden / Artiklar / Elprischock! Sommarens elpris ser ut att bli det högsta någonsin

Elprischock! Sommarens elpris ser ut att bli det högsta någonsin

Profilbild

Publicerad av Kajsa Sundqvist

Uppdaterad 20 jul, 2018

Publicerad 18 jul, 2018

Artikel bild

Elpriset ligger på historiskt höga nivåer, och de senaste väderprognoserna pekar på att trenden fortsätter. Torrt väder och höga råvarupriser har tvingat upp elpriset, och sommarens elpris ser ut att bli det högsta någonsin.

Det volymavvägda priset för juni var 70% högre än förra året och andra kvartalets elpris 40% högre. Anledningen är det torra vädret. Den hydrologiska balansen i de nordiska magasinen har försämrats drastiskt under juli och fortsätter det torra vädret kommer läget försämras ännu mer. Dessutom har priset på kol på världsmarknaden pressats upp av det höga oljepriset, vilket också slår mot det svenska elpriset.

Det är många faktorer som påverkar elpriset, men just nu ligger elpriset runt 55 öre/kWh, vilket är det högsta elpriset någonsin för en julimånad, säger Anders Kaijser som är VD för Kundkraft. Förra året låg det exempelvis runt 30 öre/kWh.

Vill man att elräkningen skall gå ner är det bästa att hoppas på ostadigt väder eftersom det normalt ger mer vind och därmed mer vindkraft. Andelen vindkraft är idag nästan 15% av hela sveriges elproduktion, och under sommaren står det för en ännu större andel.

 Får vi mer vind resten av sommaren kan elpriset gå ner, säger Anders.

Den sista kilowattimmen sätter priset

Man brukar säga att den ”sista” kilowattimmen är den som sätter priset på el. När elproduktionen går ner, tvingas Sverige importera dyr el som producerats av kolkraft i tex. Finland och Danmark. Eftersom kol för närvarande är dyrt, höjer denna “smutsiga el” priset.

Men som medlem i Kundkraft använder man bara grön el. Aldrig el producerad från smutsig kolkraft.

Är man medlem i Kundkraft har man både ett grönt elavtal och är ekonomisk. I snitt sparade en Kundkraftsmedlem 3600 kr per år* senaste året jämfört med om de varit inaktiva på elmarknaden och fått anvisningsavtal, berättar Anders.

*Räknexemplet gäller Kundkrafts priser jämfört med snittpriser på anvisningsavtal under perioden 15/6 2017 - 15/6 2018 för en årförbrukning på 15000 kWh/år.

Dela den här artikeln


© 2022 Kundkraft AB. Org. nr: 556574-0601