Välj undersida
Elguiden / Artiklar / Elprisprognos juni - kan bli stora prisskillnader

Elprisprognos juni - kan bli stora prisskillnader

Profilbild

Publicerad av Anders Kaijser

Publicerad 7 jun, 2021

Artikel bild

Efter en relativt kylig månad med mycket nederbörd och få soltimmar har elpriset under maj ökat i samtliga elområden. Elpriset är mer än tre gånger så dyrt som i maj i fjol och störst prisökning skedde i norra Sverige. Enligt prognosen är det däremot i södra Sverige som elpriset kommer öka som mest under juni.

Enligt statistik från elbörsen Nordpool ökade snittpriset på el i samtliga elområden under maj. Störst ökning var i norra Sverige, elområde 1 och 2, där snittpriset ökade med 12 öre/kWh från april och ligger nu strax över 38 öre/kWh. Även i elområde 3 och 4 steg snittpriset under maj och priserna noterades till 42,88 öre/kWh samt 47,78 öre/kWh. Detta innebär att elpriserna nu är över tre gånger så dyra som i maj förra året.

Vädret månaden som gått
Maj kan sammanfattas som relativt kylig månad med få soltimmar, och med temperaturer 0-2 grader under det normala. I södra Sverige har det varit mer nederbörd än normalt och i delar av Mälardalen regnade det tre gånger så mycket som normalt under maj. I delar av södra Norrland och i fjällkedjan föll det däremot mindre nederbörd, cirka 25-50% mindre än vanligt för månaden.

- En stor faktor till det kyliga vädret i maj var den högtrycksblockering som legat över Grönland, men som bröts ner i slutet på månaden. Under första halvan av juni väntas istället ett högtryck över norra och västra Europa, något som kommer bidra till relativt höga temperaturer och få dagar med nederbörd. Under andra halvan av juni väntas dock mer ostadigt väder med regn, berättar meteorolog Mikael Sjöstrand på Klart.se.

  Större prisvariationer framåt
  Med varmare väder framåt kommer elkonsumtionen successivt att minska, men trots detta väntas elpriset öka i vissa delar av landet under juni. I södra Sverige kommer underhållsarbeten i kärnkraften påverka priset i juni i och med att elproduktionen minskar som en följd av arbetena. I norra Sverige väntas däremot elpriset sjunka eftersom vårfloden kommit igång ordentligt, vilket gynnar elproduktionen i vattenkraften då smältvatten fyller vattenmagasinen.

  - Även i år väntas prisskillnaderna öka under juni. Förra året var det dubbelt så höga priser i södra Sverige jämfört med i norr, vilket visade på hur underhållsarbeten speciellt påverkar elkonsumenter i söder, berättar Kajsa Sundqvist, elrådgivare på Kundkraft.

   Sharon Lavie, sparekonom på Kundkraft, berättar att underhållsarbete i kärnkraftverken inte är någon oförutsedd händelse, utan att det sker varje år. Det hade därför varit önskvärt att annan befintlig elproduktion upphandlas för att kunna stötta elmarknaden under de månader som underhållet pågår.

   - Bäst hade det ju varit om vi hade haft kapaciteten att föra över den el som produceras av våra norrländska vattenflöden istället för att de överförs till våra grannländer. Just nu kan det förutom höga priser också innebära att vi behöver importera el från andra länder där produktionen bidrar till ökat koldioxidutsläpp. Det blir i slutändan varken snällt mot plånboken eller miljön, avslutar Sharon Lavie.

    Till artiklar

    © 2021 Kundkraft AB. Org. nr: 556574-0601