Välj undersida
Elguiden / Artiklar / Elprisprognos oktober - elpriset fortsätter stiga, kan bli en dyr höst

Elprisprognos oktober - elpriset fortsätter stiga, kan bli en dyr höst

Profilbild

Publicerad av Anders Kaijser

Publicerad 12 okt, 2021

Artikel bild

Efter en sommar med rekordhöga elpriser har spotpriset på rörlig el fortsatt öka även under september i elområde 3 och 4. Orsakerna är bland annat höga priset på kol, olja och gas, höjda avgifter på utsläppsrätter samt låga nivåer i vattenkraften. Enligt prognosen väntas elpriset stanna kvar på höga nivåer fortsatt under hösten.

Spotpriset för rörligt elpris för september månad offentliggjordes av Svenska Kraftnät under tisdagen. Precis som många väntat ligger spotpriset kvar på höga nivåer och nya rekordhöga priser noterades. I elområde 1 och 2 landade spotpriset på 57,05 respektive 57,11 öre/kWh i september vilket innebar en sänkning med cirka 1,5 öre/kWh från augusti. I elområde 3 blev spotpriset 94,98 öre/kWh från föregående månads spotpris på 68,71 öre/kWh. Störst ökning var dock i elområde 4 där kilowattpriset ökade med hela 38 öre/kWh från 87,15 öre/kWh i augusti till 125,23 öre/kWh i september. För elkonsumenter i södra Sverige med rörligt elpris väntas alltså en dyrare elräkning nu i oktober.

Därför fortsätter elpriset stiga

Varför elpriset har fortsatt att stiga under september har flera olika orsaker. En orsak är att det just nu är dyra priser på kol, olja och gas och en annan orsak är vädret som innehållit lite nederbörd och dåligt med vind den senaste tiden. Detta har medfört att vattennivåerna i vattenkraften har varit lägre än normalt och att vindkraften inte heller kunnat producera några större mängder el. De stora prisskillnaderna i landet mellan norr och söder beror mycket på den bristande överföringskapaciteten som Kundkraft rapporterat om i tidigare.

Prognos för oktober

Det är mycket som pekar på att det blir en fortsatt höga elpriser under oktober och även senare i höst. Samtidigt som priset är högt blir också elförbrukningen högre i de flesta hushåll när temperaturen sjunker utomhus. Från och med nästa vecka väntas det slå om till kyligare väder och bli omkring 5 grader kallare på många håll i landet jämfört med temperaturerna under inledningen av oktober. Månaden i sin helhet väntas domineras av lågtryck och temperaturer som är normala för årstiden, berättar Mikael Luhr, meteorolog på Klart.se.

Även om det väntas komma en del nederbörd behöver det regna otroligt mycket, speciellt i fjällen för att det ska kunna kompensera för de låga vattennivåer vi har nu, säger Kajsa Sundqvist, elrådgivare på Kundkraft.

Många oroade för vintern

Många elkonsumenter är oroade för hur vintern blir när elpriset redan nu ligger så högt som det gör. Kajsa Sundqvist, elrådigvare på Kundkraft svarar:

För den som är orolig över sitt elavtal rekommenderar jag att man börjar att titta på elförbrukningen. Har man en hög elförbrukning och vet att man gör av med mycket el kan det vara tryggt att veta vad man betalar senare i vinter. I ett sådant fall kanske ett fastprisavtal är ett bra alternativ. För elkonsumenten som förbrukar mindre mängd el slår pristopparna inte lika hårt, även om det såklart syns i plånboken. Där tycker jag att man kan överväga att ligga kvar på ett rörligt elpris om man inte vill binda sitt elavtal nu när priserna är höga, avslutar Kajsa Sundqvist.

    Dela den här artikeln


    © 2022 Kundkraft AB. Org. nr: 556574-0601