Välj undersida
Elguiden / Artiklar / För kraftig vårflod kan ge högre elpris

För kraftig vårflod kan ge högre elpris

Profilbild

Publicerad av Anders Kaijser

Uppdaterad 9 apr, 2019

Publicerad 10 apr, 2019

Artikel bild

Spotpriset i mars landade på 42,04 öre/kWh, vilket är den lägsta nivån sedan i maj förra året. Blåsigt väder, stora mängder snö som smälter och milda temperaturer har bidragit till det lägre elpriset.

Det har varit en lång period av höga spotpriser efter förra sommarens värmebölja. Rekordhöga nivåer på nästan 60 öre/kWh uppnåddes i augusti och därefter har priserna fortsatt varit höga.

De konsumenter som har rörligt elpris har haft dyra elräkningar i flera månader, men i takt med vårens intåg över landet förväntas elpriset gå ner, säger Kajsa Sundqvist som är rådgivare på Kundkraft.

Blåsigt väder har gjort att vindkraften stått för en stor del av produktionen, liksom att vattenkraften kunnat producera större volymer el med mer smältvatten.

Samtidigt som elpriset sjunker minskar också förbrukningen för de flesta. Mildare temperaturer kräver mindre uppvärmning hemma, och omställning till sommartid som bidrar till mer dagsljus sänker till viss del förbrukningen också. Trots de senaste dagarnas kyligare väder ligger elpriset fortsatt på omkring 40 öre /kWh.

Hoppas på en jämn vårflod

Prognosen för den närmsta tiden talar för att elpriset går ner. Vårfloden bidrar varje år till att vattenmagasinen i kraftverken fylls och detta är en stor del av elprisets utveckling.

I fjol var vårfloden väldigt kraftig och på många håll i landet drabbades man av översvämningar. Vid flera mätstationer slog man rekord som inte uppmätts sedan 1995, säger Kajsa Sundqvist.

Trots den enorma vårfloden förra året resulterade det tyvärr inte i låga elpriser under året. Orsaken var att vårfloden blev för kort och intensiv, så när värmen plötsligt slog till kunde man inte kunde lagra all mängd smältvatten

I år hoppas vi att det blir en mer jämn vårflod där man kan fylla magasinen igen efter den torra period vi haft. Blir den lika kraftig som förra året riskerar vi samma situation som ifjol där mycket smältvatten fick passera kraftverken utan att tas tillvara på, säger Kajsa. 

Dela den här artikeln


© 2022 Kundkraft AB. Org. nr: 556574-0601