Välj undersida
Elguiden / Artiklar / Gruppupphandling av bolån sätter press på Sveriges banker

Gruppupphandling av bolån sätter press på Sveriges banker

Profilbild

Publicerad av Kajsa Sundqvist

Uppdaterad 3 jun, 2020

Publicerad 18 jun, 2015

Artikel bild

Tjänster som erbjuder gruppupphandlingar har ökat kraftigt de senaste åren. Kundkraft var en av de första aktörerna och har sedan år 1999 hjälp över 300 000 medlemmar att få bra elpriser genom att låta elbolagen tävla mot varandra i auktioner. Nu planerar Kundkraft även att utmana storbankerna genom att lansera en likande tjänst för gruppupphandling av bolån. Till skillnad från de befintliga aktörerna inom området är Kundkrafts tjänst helt kostnadsfri.

  • Precis som de stora elbolagen behöver ökad konkurrens anser vi att storbankerna behöver utmanas ordentligt. De stora ändringarna i reporäntan gör att bankerna kan ta ut en alldeles för hög marginal, vilket innebär att det finns gott om utrymme för rabatt. Genom att många bolånekunder går ihop kan vi öka pressen på storbankerna och förhandla fram en bättre ränta eftersom bankerna får slåss om en stor kundgrupp, förklarar Mia Lekberg, VD på Kundkraft.

Hälften av bolånekunderna har aldrig förhandlat om ränta

Statistik som Dagens Industri har tagit fram visar att nära hälften av bolånekunderna, 48 procent, inte har förhandlat sin ränta utan betalar listräntan, vilket innebär att de förlorar flera tusenlappar per år.[1]

  • -Det ett stort behov av hjälp med förhandling av ränta. Idag måste varje person förhandla enskilt med banken och kunskapen om hur man faktiskt förhandlar är låg. Just då är en gruppupphandlingstjänst för bolån ett bra alternativ, säger Mia Lekberg, VD för Kundkraft.

I dagsläget samarbetar Kundkraft med SBAB, Ålandsbanken och Marginalen Bank. Under år 2015 har Kundkraft som mål att förmedla en miljard i bolånevolym.

Så fungerar gruppupphandling av bolån

Genom att använda upphandlingstjänsten Kundkraft slipper bolånekunder att kontakta banker själva då Kundkraft sköter all förhandling med banken. Tjänsten är kostnadsfri. När Kundkraft får in anmälningar via www.kundkraft.se från personer som är intresserade av att gruppförhandla om bolån genomförs upphandlingen genom att Kundkraft skickar ut ett anonymiserat kundunderlag till alla större banker. I det anonymiserade kundunderlaget kan varje bank få en bild av respektive kunds ekonomi, utan att veta personuppgifterna. Utifrån dessa uppgifter ger respektive bank ett förslag på ränta och den bank som har föreslagit lägst ränta vinner kunden. Om kunden godkänner banken överför Kundkraft uppgifterna till banken och de tar över ärendet så att lånet kan betalas ut.

Dela den här artikeln


© 2022 Kundkraft AB. Org. nr: 556574-0601