Välj undersida
Elguiden / Artiklar / Hur ska man tänka inför höstens elavtal?

Hur ska man tänka inför höstens elavtal?

Profilbild

Publicerad av Kajsa Sundqvist

Publicerad 26 aug, 2019

Artikel bild

Var du en av dem som tecknade om ditt elavtal förra sommaren? Då har du betalat mycket för din el det senaste året. Dyra fastprisavtal och rekordhöga spotpriser för rörligt elpris har lett till många dyra elräkningar under året som gått. Men elpriset har nu gått ner till mer normala nivåer och det finns skäl att tänka till inför ett val av elavtal.

Under det senaste året har elpriserna varit en berg-och dalbana. Efter förra sommarens torka och värme steg priserna extremt och de dyra elräkningarna fortsatte komma långt in på våren. Inte förrän i juni 2019 började priserna stabiliseras till normalt för perioden.

- Eftersom många väljer att teckna elavtal på sommaren vet vi att många har haft dyra elräkningar under året som gått. På Kundkraft hade vi vår största elauktion nu i augusti där flest medlemmar deltar och i fjol var priserna rekordhöga vid denna tid, berättar Kajsa.

Med en större andel vindkraft kommer elpriset förmodligen variera mer framöver. Anledningen till detta är att man i Energiöverenskommelsen från 2016 beslutat att all el ska vara förnyelsebar år 2040. Som ett led i omställningen till förnyelsebara energisystem kommer vindkraften successivt stå för större del av Sveriges energiproduktion.

SE ÖVER DITT ELAVTAL

Hur ska man tänka inför årets val av elavtal? Priserna på marknaden just nu är relativt stabila trots att det varit större variationer på spotpriset under sommaren.

- Variationerna i priset är något som troligen kan komma att bli allt vanligare i och med omställningen till ett mer förnybart energisystem där mer vindkraft ska ersätta delar av kärnkraften, berättar Kajsa.

För en villaägare med normal förbrukning kan rörligt pris fortfarande vara det mest lönsamma, men man bör vara beredd på mer upp-och nedgångar i prisutvecklingen.

- Har man rörligt elpris får man räkna med att elräkningen kommer att pendla mer i pris, säger Kajsa.

Kundkraft har den senaste tiden haft många medlemmar som undrar om de bör lägga om priset till fast för det kommande året.

- Det är alltid svårt att förutse utvecklingen på marknaden och är man osäker tycker jag att man kan kontrollera sin förbrukning från förra året. På så vis får man större koll på vad utgifterna förväntas ligga på och kan lättare göra ett val”, tipsar Kajsa om. 

Dela den här artikeln


© 2022 Kundkraft AB. Org. nr: 556574-0601