Välj undersida
Elguiden / Artiklar / Japansk olycka ger högre elpriser

Japansk olycka ger högre elpriser

Profilbild

Publicerad av Kajsa Sundqvist

Publicerad 16 mar, 2011

Artikel bild

Just nu ersätts Japans kärnkraftsel med gas. Det ökar världsmarknadspriset på gas vilket gör att även elpriserna i Europa stiger. Eftersom Sverige i år har låga nivåer i vattenmagasinen behöver vi importera el från Europa. Därför har vi den senaste veckan haft en rejäl höjning av elpriset.

Även en långsiktig effekt

Situationen i de japanska kärnkraftsverken har redan fått politiska konsekvenser för till exempel Tyskland. Förbundskansler Angela Merkel meddelade på måndagen att ett beslut från i höstas som skulle ha förlängt livslängden för 17 tyska kärnkraftverk har upphävts. Hon meddelade även att alla tyska kärnkraftsverk byggda före år 1980 ska stängas för en tre månader lång granskningsperiod.

Detta får ganska stora konsekvenser i och med att man då använder mer kol och gaskraft. Som i sin tur leder till mer utsläpp och gör att priset på utsläppsrätterna går upp. Generellt får allt det här en ökande påverkan för elpriset i Europa.

Med dessa faktorer har Kundkraft beslutat att skjuta upp sin elauktion för mars månad. Ny elauktion blir den 23 mars för att alla tusentals medlemmar skall få ett så lågt elpris som möjligt.

Dela den här artikeln


© 2022 Kundkraft AB. Org. nr: 556574-0601