Välj undersida
Elguiden / Artiklar / Kan bli ännu större skillnader i elnätsavgift

Kan bli ännu större skillnader i elnätsavgift

Profilbild

Publicerad av Anders Kaijser

Publicerad 11 maj, 2021

Artikel bild

Riksdagen röstade nyligen igenom det lagförslag som nu ger elnätsföretagen rätt att höja elnätsavgifterna igen. Den nya lagen träder i kraft den 1 juni och oron för högre elnätsavgifter är stor bland landets elkonsumenter. Många ställer sig även frågande hur detta kommer att påverka elnätsavgifterna lokalt runt om i landet. Risken finns att den nya lagen ger större variationer i pris.

I Sverige finns ungefär 155 olika elnätsföretag som äger delar av elnätet i olika utsträckning. Vissa elnätsföretag är mindre lokala företag medan andra är större företag som äger stora delar av elnätet. Elnätsföretagen ansvarar för drift och underhåll av elnätet i sitt område och sätter själva priset för elnätsavgiften. I många år har elnätsavgifterna varit väldigt höga och dessutom varierat kraftigt beroende på var i landet man bor. Under en femårsperiod (2014-2019) ökade elnätsavgiften i snitt med hela 27% i Sverige. Efter riksdagens senaste beslut som ger elnätsföretagen rätt att höja avgifterna kan nu skillnaderna i elnätsavgift bli ännu större. Kundkrafts initiativ “Nätupproret” samlade in över 57 000 namnunderskrifter mot lagförslaget och dessa lämnades över till energiminister Anders Ygeman inför omröstningen i riksdagen, men tyvärr gav det ingen påverkan på riksdagens beslut vid omröstningen.

Olika stora höjningar

Den nya lagen ger elnätsföretagen rätt att höja sina elnätsavgifter genom att ta ut outnyttjade medel från tidigare år. Eftersom elnätsföretagen själva bestämmer sina avgifter kan det finnas olika mycket medel kvar att nyttja, något som kan resultera i stora skillnader beroende på var i landet man bor. I den senaste Nils Holgersson-rapporten som presenterades i höstas visade det på kraftiga variationer i elnätsavgift. Skillnaden mellan den dyraste och billigaste elnätsavgiften är hela 63%. Dyraste elnätsavgiften är i Bergs kommun i Jämtland och är 63% dyrare än elnätsavgiften i Borlänge, Dalarna. Detta baserat på statistiken som presenterades i Nils Holgersson-rapporten.

- I och med den nya lagen finns en stark oro bland konsumenterna. Vissa betalar redan idag en betydligt högre avgift för elnätet. Visar det sig att det finns utrymme för elnätsföretaget att göra ytterligare höjningar av avgiften kommer det leda till ännu större skillnader i landet, säger Kajsa Sundqvist, elrådgivare på Kundkraft.

    Starkare konsumentskydd

    - Att priserna redan idag varierar så mycket är oroande och sätter konsumenterna i en rävsax. Som elkund kan du inte välja eller byta din elnätsleverantör. Det enda sättet är att flytta. Tar vi bara Dalarna som exempel är priset mer än dubbelt så dyrt i Vansbro än i Borlänge som ligger bara 10 mil bort. Situationen är liknande i många andra län. Konsumenterna saknar skydd och möjlighet att påverka sin situation vilket är oacceptabelt. Nu tillåts det ytterligare höjningar istället för att kräva att elnätsföretagen faktiskt ska uppfylla sina åtagande under givna ramar. Elnätsbolagen sysslar inte med välgörenhet, utbyggnad och underhåll av elnät kommer ge dem fler kunder och mer pengar. Den nya lagen skruvar upp vinstkranen ytterligare utan att garantera att pengarna går till nya investeringar i elnätet och klämmer därmed åt rävsaxen ytterligare där elkunden redan sitter, säger Sharon Lavie, sparekonom på Kundkraft.

      Till artiklar

      © 2021 Kundkraft AB. Org. nr: 556574-0601