Välj undersida
Elguiden / Artiklar / “Konstigt att man inte agerat tidigare mot elnätsföretagen”

“Konstigt att man inte agerat tidigare mot elnätsföretagen”

Profilbild

Publicerad av Kajsa Sundqvist

Publicerad 24 aug, 2018

Artikel bild

Regeringen inför nya regleringar mot höjda elnätsavgifter. Anders Kaijser, som är VD på Kundkraft tycker regleringarna är bra, men undrar varför man inte agerat tidigare.

Den svenska elnätsmarknaden präglas av regionala monopol, där statliga Vattenfall tillsammans med Eon och Ellevio täcker in omkring 60 procent av Sveriges hushåll. Detta monopol har elnätsföretagen länge kunnat utnyttja vilket lett till att elnätsavgifterna höjts väldigt mycket de senaste åren.

Nu inför regeringen nya regleringar som kommer begränsa elnätsföretagens möjligheter att höja avgifterna. Energimarknadsinspektionen kommer på förhand besluta om ett maxbelopp som ett elnätsföretag får debitera sina kunder under en fyraårsperiod. Enligt energiminister Ibrahim Baylan kommer resultatet av regleringen bli att de flesta hushåll kommer se sänkta elnätsavgifter.

Konstigt att man inte agerat tidigare

Den nya regleringen träder i kraft i samband med nästa avtalsperiod som löper från 2020-2023. Anders Kaijser som är VD på Kundkraft undrar varför man inte agerat tidigare.

Det är bra med de nya regleringarna. Men personligen tycker jag det är mycket konstigt att man inte agerat tidigare. Mellan 2010 och 2017 höjdes elnätsavgiften med ca 60% i de områden som täcks av de 3 stora jättarna. Hur har man kunnat låta detta pågå, frågar sig Anders

De nya regleringarna kommer, enligt energiminister Ibrahim Baylan, som mest sänka elnätsavgifterna med 21 procent.

Dela den här artikeln


© 2022 Kundkraft AB. Org. nr: 556574-0601