Välj undersida
Elguiden / Artiklar / Kraftiga variationer i elpriset under sommaren

Kraftiga variationer i elpriset under sommaren

Profilbild

Publicerad av Kajsa Sundqvist

Publicerad 17 aug, 2020

Artikel bild

Sommarvärmen har under de senaste veckorna återvänt på många håll, och med värmen påverkas även elpriserna. Hittills under sommaren har elpriserna varierat kraftigt i landet och värmeböljan bidrar nu till fortsatt låga priser i norr, men desto högre priser i söder.

I juli landade snittpriset för el i de norra och mellersta delarna av Sverige på ca 9 öre/kWh. Priset i södra Sverige var däremot uppe på närmare 25 öre/kWh, vilket är en större skillnad än normalt. Även under den första halvan av augusti har elpriserna varit fortsatt låga i norr och höga i söder.

- En anledning är att högtryck tillsammans med lite vind gör att elproduktionen i södra Sverige går sämre än normalt, medan elproduktionen i norr inte påverkas i samma grad, säger Kajsa Sundqvist på Kundkraft.

Därför varierar priserna
Elpriserna i Sverige varierar ofta mellan de olika delarna i landet. I norra Sverige, elområde 1 och 2, är priserna ofta lägre jämfört med i södra Sverige, elområde 3 och 4. Prisskillnaden beror på både produktionskapacitet och befolkningsmängd, men även överföringskapaciteten inom landet påverkar priset.

Varför priset varierat kraftigt den senaste tiden beror mycket på att stora delar av kärnkraften varit avstängd. Samtidigt som detta skett har det varit varmt och blåst mindre vilket gör att vindkraften går på lägre kapacitet. Det har inneburit att elpriset ökat i söder. I norr har priserna inte påverkats i samma grad eftersom det finns goda reservoarer i vattenkraften efter en lång och snörik vinter.

- När elproduktionen skiftar i landet spelar överföringskapaciteten stor roll. El som produceras i norr behöver transporteras genom elnätet till söder, men då försvinner mycket på vägen. Upprustning av elnätet är därför på sikt något som behöver prioriteras, menar Kajsa på Kundkraft.

Elpriserna förväntas ligga kvar på samma nivåer under augusti men under hösten lär priset i söder åter stabiliseras när Ringhals 1 tas i bruk. 

Till artiklar

© 2021 Kundkraft AB. Org. nr: 556574-0601