Välj undersida
Elguiden / Artiklar / Kundkraft Elprisrapport - Marspriset lägsta på 20 år. Nya rekord förutspås i april.

Kundkraft Elprisrapport - Marspriset lägsta på 20 år. Nya rekord förutspås i april.

Profilbild

Publicerad av Anders Kaijser

Publicerad 1 apr, 2020

Artikel bild

Elpriset fortsätter att ligga på rekordlåga nivåer. Snittpriset för mars landade på 14 öre/kWh i elområde 3 enligt data från Nordpool. Marspriset blir därför det billigaste på 20 år med anledning av det milda vädret med mycket vind och nederbörd. Prognosen framåt tyder även på fortsatt låga priser.

Med vårens intåg och de stora mängder nederbörd som kommit i norr pekar prognosen för elpriset nedåt. Mikael Sjöstrand, som är meteorolog på Klart.se berättar att vädermönstret för mars månad har likt tidigare vintermånader präglats av milda temperaturer, blåst och mycket nederbörd vilket resulterat i att elpriset fortsatt falla.

I söder har vädret varit väldigt varierande med mild luft, fortsatt mycket vind men också mer nederbörd än normalt. I norr har vädret fortsatt präglats av lågtryck från Norska havet där rikliga mängder nederbörd kommit.

Att elpriset fortsätter falla är alltså mycket på grund av vädret, men också tack vare att det är en hög produktionskapacitet från vindkraften men också vattenkraften, säger Kajsa Sundqvist elrådgivare på Kundkraft.

Låga elpriser och elcertifikat

De fortsatt låga elpriserna är något som gynnar konsumenterna, men många elbolag och elproducenter har den senaste tiden kommenterat situationen som kritisk. När både elpriset och elcertifikaten ligger på rekordlåga nivåer blir intäkterna lidande för både elbolag och elproducenter.

Om elpriset fortsätter på de låga nivåer vi ser nu kan det bli en svår ekvation för lönsamheten både för vatten-och vindkraftsproducenter. Speciellt drabbar det de som tidigt investerat i bio-och vindkraftsanläggningar som ofta har en hög produktionskostnad, menar Kajsa.

Elpriset fortsätter falla enligt prognos

Framöver förväntas elpriset ligga kvar på låga nivåer med anledning av vädret men också på grund av coronavirusets framfart i samhället. Minskad affärsverksamhet och mindre efterfrågan på el leder till sänkta priser.

Det blöta, ostadiga och relativt blåsiga vädret förväntas fortsätta en bit in i april något som kommer påverka priset, säger Mikael på Klart.se.

För de konsumenter som är i fas att välja nytt elavtal närmsta månaden kommer det märkas en stor skillnad mot samma period föregående år.

Det kan vara en fördel att binda sitt elpris nu om man har en större förbrukning och vill hålla elräkningen låg. Även dem som väljer rörligt kan förvänta sig att elpriset ligger lågt en längre tid framöver nu, avslutar Kajsa.

Dela den här artikeln


© 2022 Kundkraft AB. Org. nr: 556574-0601