Välj undersida
Elguiden / Artiklar / Kundkrafts elprisprognos – förväntad prisökning i mars

Kundkrafts elprisprognos – förväntad prisökning i mars

Profilbild

Publicerad av Anders Kaijser

Publicerad 3 mar, 2022

Artikel bild

Hur elmarknaden kommer att utvecklas under den kommande månaden påverkas i stor utsträckning av Rysslands invasion av Ukraina och de sanktioner som införts. Under 

februari sjönk elpriset i hela landet men vi ser nu kraftiga ökningar av elpriset igen. 

Enligt elbörsen Nordpool sjönk det rörliga snittpriset för februari i hela landet. I norra Sverige elområde 1 och 2 sjönk priset från 28 öre/kWh i januari till 24,5 öre/kWh i februari. I södra Sverige, elområde 3 och 4, sjönk det rörliga snittpriset desto mer och landade på 73,5 öre/kWh respektive 79,5 öre/kWh. Detta jämfört med 100 öre/kWh respektive 105 öre/kWh i januari. Orsaken till de nedåtgående elpriserna är att det varit varmare temperaturer än normalt för årstiden samt mycket vind i inledningen av februari.

 Under de två första veckorna i februari sjönk de rörliga snittpriserna mellan 49-71% i Sverige, men ökade sedan ordentligt enstaka dagar i slutet på månaden och har ökat ordentligt de första dagarna i mars. Anledning är dels lite vind och något kallare temperaturer men framförallt det rådande världsläget, berättar Kajsa Sundqvist, elrådgivare på Kundkraft.

Elpriset i mars

Efter en månad av nedåtgående elpriser visar elbörsen Nordpool nu på en kraftig prisökning i södra Sverige, elområde 3 och 4, efter Rysslands invasion av Ukraina för en vecka sedan. Hur elpriset fortsätter att utvecklas under mars är osäkert och kommer att påverkas av priset på bland annat kol, olja och naturgas som ökat efter de säkerhetspolitiska osäkerheterna och de sanktioner som införts mot Ryssland den senaste veckan.

 När priset på dessa råvaror ökar syns det tydligt på elmarknaden, vilket troligen kommer innebära högre elpriser under den kommande månaden, säger Kajsa Sundqvist.

Råd till dig som konsument

Den osäkerhet som råder på elmarknaden just nu i samband med det omtumlande världsläget gör många konsumenter oroliga. För dig som är medlem i Kundkraft och idag har ett rörligt elpris med Tibber så har du ingen uppsägningstid samt ingen brytavgift om du skulle vilja byta till ett fast elavtal eller bryta det pågående avtalet. På Kundkrafts kommande upphandlingar kommer samtliga elleverantörer för rörligt elpris* inte ha någon brytavgift och max en månads uppsägningstid om du vill byta till fast elpris.

 Både de rörliga och fasta elpriserna är just nu höga och vår rekommendation är att välja rörligt elpris för att se hur marknaden utvecklas och eventuellt binda elpriset längre fram, avslutar Kajsa Sundqvist.

*Gäller privatpersoner. Inte företag och bostadsrättsföreningar.

Dela den här artikeln


© 2022 Kundkraft AB. Org. nr: 556574-0601