Välj undersida
Elguiden / Artiklar / Kundkrafts elprisprognos januari – fortsatt höga elpriser väntas

Kundkrafts elprisprognos januari – fortsatt höga elpriser väntas

Profilbild

Publicerad av Anders Kaijser

Uppdaterad 4 jan, 2022

Publicerad 3 jan, 2022

Artikel bild

De höga elpriserna har fortsatt att hålla i sig under december och dagspriser på över 4 kronor per kilowatt har noterats i södra Sverige. Enligt prognosen väntas priserna vara kvar på höga nivåer under januari, vilket innebär en ekonomiskt ansträngd situation för många konsumenter. Så hur ska man tänka kring ökade elkostnader framåt?

Snittpriset under en månad på rörligt elpris har nått nya rekordnivåer enligt statistik från elbörsen Nordpool. Under december noterades snittpriset i södra Sverige, elområde 3 och 4 till 175 öre/kWh respektive 182 öre/kWh, vilket innebär en rejäl prisökning från november. I norra Sverige, elområde 1 och 2, blev det rörliga snittpriset något högre än i november och landande på 64 öre/kWh i båda elområden.

Därför ökar priset

Att det rörliga elpriset under december har fortsatt ökat beror på flera orsaker. Bland annat på grund av höga gaspriser i Europa samt flertalet driftstörningar i kärnkraftsproduktionen i Sverige. Under slutet på december inträffade bland annat ett totalstopp i Ringhals 3 som innebar att produktionen stod still i flera dygn. Även om priset återhämtat sig en viss del under de senaste dagarna när vädret varit mildare och efterfrågan på el minskat något väntas januaripriset vara fortsatt högt.

 Eftersom vi fortfarande befinner oss mitt i vintern kan väderläget spela stor roll framåt. Blir det en kall januari kommer efterfrågan på el öka och så även elpriserna, säger Kajsa Sundqvist, elrådgivare på Kundkraft.

  Så kan du tänka som konsument

  Som Kundkraft tipsade om i en artikel nyligen finns flera åtgärder som kan minska elförbrukningen. Genom att bland annat sänka uppvärmningen några grader och se över hur och vad man använder hushållselen till hemma, så kan kostnaderna för el minska. Men förutom att tänka energismart kan det även vara lämpligt att både se över sitt elavtal och den budget man avsatt för elrelaterade kostnader.

   Beroende på vilket elavtal man har idag så kan läget se väldigt olika ut. För de konsumenter som tecknade fastprisavtal innan elpriset rusade har inte de stora prisökningarna på sistone slagit lika hårt. För de konsumenter som däremot har rörligt elpris eller som tecknar nytt fastprisavtal kan det bli dyra elräkningar en tid framöver. Därför är det viktigt att, om möjligt, budgetera för en högre kostnad för elen eftersom det är en osäker marknad som är svår att förutse. Det allra viktigaste är att man aktivt har tecknat ett elavtal, så att man inte har ett anvisat elavtal just nu som är den allra dyraste typ av avtal, avslutar Kajsa Sundqvist.

   Dela den här artikeln


   © 2022 Kundkraft AB. Org. nr: 556574-0601