Välj undersida
Elguiden / Artiklar / Kundkrafts elprisprognos - tillfälligt lägre elpriser men fler pristoppar väntas

Kundkrafts elprisprognos - tillfälligt lägre elpriser men fler pristoppar väntas

Profilbild

Publicerad av Kajsa Sundqvist

Publicerad 2 feb, 2022

Artikel bild

Efter en månad med mycket nederbörd, vind och milda temperaturer har snittpriset på rörlig el sjunkit i hela landet. För många konsumenter innebär de lägre elpriserna en lättnad, men enligt prognosen väntas elpriset öka igen under februari.

Enligt elbörsen Nordpool sjönk snittpriset för rörligt elpris i hela landet under januari. I elområde 1 och 2 landade snittpriset på cirka 28 öre/kWh vilket blev hälften så lågt som i december. I elområde 3 och 4 sjönk priserna även där och landade på strax över 100 öre/kWh respektive 105 öre/kWh jämfört med decemberpriset på 175 öre/kWh respektive 182 öre/kWh.

Fler pristoppar väntas

Trots att de rörliga elpriserna har sjunkit under januari väntas elpriset under februari kunna blir högre igen. Detta med anledning av att vädret blir kallare och mängden nederbörd och vind minskar. I takt med lägre temperaturer ökar också efterfrågan på el vilket kan driva upp priset. Samtidigt är priserna på olja och gas fortfarande höga vilket återspeglar elpriset.

 Även om det är en lättnad att de rörliga elpriserna har sjunkit den senaste månaden så tycker jag att man bör vara förberedd att det kan komma ytterligare pristoppar under februari. Det är därför viktigt att fortsätta hålla koll på sin elförbrukning och budgetera för en högre elkostnad framåt, säger Kajsa Sundqvist, elrådgivare på Kundkraft.

    Elprisstödet

    Som Kundkraft tidigare rapporterat om väntas många konsumenter kunna ta del av Regeringens förslag om elprisstöd och få ersättning för månaderna december 2021 samt januari och februari 2022. Den senaste artikeln om detta kan du läsa här.

    Dela den här artikeln


    © 2022 Kundkraft AB. Org. nr: 556574-0601