Välj undersida
Elguiden / Artiklar / Kundkrafts elprisrapport oktober - 2020 kan innebära historiskt låga elpriser

Kundkrafts elprisrapport oktober - 2020 kan innebära historiskt låga elpriser

Profilbild

Publicerad av Anders Kaijser

Publicerad 3 nov, 2020

Artikel bild

Årets andra höstmånad oktober har passerat och vi går nu mot mörkare tider efter att klockan har ställts tillbaka till vintertid. Månaden som gått har varit blöt och molnig, något varmare än normalt men också bjudit på den första snön på flera håll i de norra delarna av landet. Efter en ökning i elpriset under september har nu snittpriserna för de rörliga elpriserna sjunkit, och fortsätter elpriset på samma nivåer kan 2020 innebära historiskt låga elpriser.

Efter en ökning av elpriset under september i samtliga elområden har nu de rörliga elpriserna sjunkit, enligt statistik från elbörsen Nordpool. Det rörliga snittpriset i elområde 1 och 2 landade på 20,61 öre/kWh, i elområde 3 22,14 öre/kWh och i elområde 4 på 26,29 öre/kWh. Jämfört med i oktober förra året är priserna nästan hälften så låga just nu, vilket främst beror på det gynnsamma läget för Sveriges elproduktion där både kärnkraften och vattenkraften levererar med god kapacitet.

2020 kan bli rekordår
Hittills i år har elpriset varit väldigt lågt överlag, och enstaka dagar har elpriset till och med varit negativt. Under natten mot den 2 november mellan 01.00 och 05.00 var elpriset negativt i samtliga fyra elområden i Sverige, något som endast hänt vid ett tidigare tillfälle. Med kraftiga vindar och god produktion i vatten-och vindkraften visade elpriset som lägst -1,7 öre/kWh. Med den goda tillgången på el tyder mycket på att elpriset 2020 kan bli historiskt lågt. Inte sedan 2001 har elpriset varit så lågt som det spås bli för i år.

- Om läget på elmarknaden förblir detsamma och inga större förändringar sker runt om i världen, kan det bli ett rekordår. Om kylan däremot slår till kan det däremot snabbt vända, säger Kajsa Sundqvist, på Kundkraft.

Vädret månaden som gått
Den större delen av oktober har varit blöt och inneburit mer nederbörd än normalt. Molnen tillsammans med milda vindar har dominerat vädret under månaden som gått, och även temperaturen höll sig strax över det normala för årstiden. I mitten på oktober blev det däremot några kyligare dagar både i norr och söder, som resulterade i den första snön på många ställen i norra Norrland.

- Uppemot 20 cm snö uppmättes på flera håll som stannade medan det kyligare vädret höll i sig. Under inledningen på november förväntas kylan återkomma till norr medan det fortsätter vara relativt milt i söder de kommande 1-2 veckorna, säger Mikael Sjöstrand, meteorolog på Klart.se

Sparekonomen tipsar
Även om elpriserna just nu är låga för årstiden tipsar sparekonom Sharon Lavie om att nu kan vara ett bra tillfälle att se över sin energianvändning inför vinterns mörka månader. Byt ut belysningen till LED-lampor och lågenergilampor och glöm inte att släcka när ljuset inte behövs. Dessutom kan du använda diskmaskinen, vattenkokare och mikro med gott samvete eftersom det är energisnålare än att diska för hand eller värma mat och vatten på spisen.

Varför inte involvera hela familjen i en tävling om hur mycket ni kan sänka energiförbrukningen i jämförelse med samma månad förra året? På så sätt hjälper alla till och kanske kan det bli en extra fin julklapp till familjen i år?

Till artiklar

© 2021 Kundkraft AB. Org. nr: 556574-0601