Välj undersida
Elguiden / Artiklar / Kylan leder till högre elpriser

Kylan leder till högre elpriser

Profilbild

Publicerad av Anders Kaijser

Publicerad 14 jan, 2021

Artikel bild

Året har startat med kyliga temperaturer och mycket nederbörd i flera delar av landet. I samband med kylan har även elpriset ökat och dagspriser på över 76 öre/kWh har noterats i samtliga elområden. Detta är betydligt högre dagspriser jämfört med de senaste månaderna och enligt prognosen kan priserna fortsätta uppåt.

Under första halvan av januari har kylan slagit till ordentligt i stora delar av landet. Stora mängder nederbörd och mycket vind har präglat väderleksrapporterna, något som orsakat både trafikolyckor och strömavbrott. Samtidigt som det kyliga vädret tagit ett fast grepp över landet så har även elpriserna ökat ordentligt.

Högre elpriser

De rörliga spotpriserna på el har länge varit låga i Sverige. 2020 har inneburit många rekordlåga noteringar och det genomsnittliga spotpriset för 2020 landade på cirka 45% lägre jämfört med 2019. Många konsumenter med ett rörligt elavtal har känt av den stora prisskillnaden under året genom lägre elkostnader. Enligt prognosen pekade mycket på att elpriset skulle stiga under inledningen av 2021, något som visat sig stämma och i takt med kylan har elpriset ökat i samtliga elområden.

- I veckan har dagspriserna på elbörsen Nordpool legat betydligt högre än vad de gjort senaste halvåret. Dagspriser på 76 öre/kWh har noterades i samtliga fyra elområden under vecka 2, berättar Kajsa Sundqvist på Kundkraft.

Prognos framåt

Halvvägs in i januari har det varit stora temperaturförändringar. Månaden inleddes milt men sedan har det varit ett par ordentligt kalla luftutbrott som nått främst norra Sverige och fjällkedjan, berättar meteorolog Mikael Sjöstrand på Klart.se. Även andra halvan av januari väntas bjuda på kalla temperaturer. Anledningen är en plötslig uppvärmning av stratosfären över Arktis som innebär att kall luft kan nå Sverige från helgen och vidare under januari.

- Hur kallt det blir beror dock på hur lågtryck och högtryck förhåller sig till varandra under andra halvan av januari, säger Mikael Sjöstrand.

Med det kyliga vädret som väntas hålla i sig i stora delar av landet pekar mycket på att elpriset kan fortsätta vara aningen högre under inledningen av 2021. Trots de ökade dagspriserna på el tycker Kajsa Sundqvist på Kundkraft att man som konsument inte behöver vara orolig.

- Så länge du som konsument har gjort ett aktivt val av elavtal, det vill säga att du inte har ett anvisat elavtal, så finns ingen anledning till oro, avslutar Kajsa Sundqvist. 

Till artiklar

© 2021 Kundkraft AB. Org. nr: 556574-0601