Välj undersida
Elguiden / Artiklar / Lägre elpriser i norr men dyrare i söder!

Lägre elpriser i norr men dyrare i söder!

Profilbild

Publicerad av Kajsa Sundqvist

Publicerad 4 okt, 2011

Artikel bild

Den 1:a november delas Sverige in i fyra olika prisområden. Det gör att de billigaste elavtalen i Skåne redan nu är 12% dyrare än i Norrland, beräknat på ett fast elprisavtal under ett år. I Kundkrafts senaste elauktion var bara skillnaden knappt 8%.

Huvudanledningen är att södra Sverige är längre ifrån produktionen av el som huvudsakligen kommer från vattenkraftverken i norra Sverige.Lite enkelt beskrivet innebär det att ju längre söder ut man bor desto dyrare elpriser.Idag finns det endast ett prisområde för hela Sverige och därmed endast ett elpris oberoende av var i landet du bor.

I södra Sverige betalar ett hushåll i snitt mer än 1 500 kronor mer än i norra Sverige.  "Jag förstår att det upplevs som orättvist säger ", säger Kristian Jacobsson vd för Kundkraft.se .

Orsaken till att Sveriges delas in i olika prisområden är att under år 2009 gjordes en bedömning från EU-kommissionen att Svenska Kraftnäts hantering av det svenska stamnätet stred emot EU:s konkurrensregler. Svenska Kraftnät är den svenska myndighet som ansvarar för att säkerställa att det finns en balans mellan produktion och efterfrågan av el i Sverige.  Åtgärden är nödvändig och det enda alternativet för att  få ut rätt prissättning av elpriser på marknaden och det ska även göra det lättare att kunna se var nät och produktionskostnaderna behöver underhållas i landet menar Svenska Kraftnät.

De fyra prisområden synliggör de "flaskhalsar" som uppstår när el distribueras från norra till södra Sverige. I dagsläget är det svårt att se hur elmarknaden kommer att påverkas av denna nya indelning som träder i kraft den 1 november 2011 och hur elpriserna kommer att påverkas under kommande år.Dela den här artikeln


© 2022 Kundkraft AB. Org. nr: 556574-0601