Välj undersida
Elguiden / Artiklar / Lägre kostnader får fler bilmärken att satsa på elbilar

Lägre kostnader får fler bilmärken att satsa på elbilar

Profilbild

Publicerad av Anders Kaijser

Publicerad 27 feb, 2017

Artikel bild

Nu ställer världens biltillverkare om produktionen till större andel elbilar. 

Priset på batterier faller snabbare än väntat, vilket gör att experter tror försäljningen av elbilar kommer öka mycket mer än vad man tidigare trott.

Andelen elbilar på världens vägar är fortfarande bara cirka 1 procent, men nu tror experter att andelen kommer öka snabbare än vad man tidigare antagit.

Kostnaden för batterier har mer än halverats de senaste 5 åren och fortsätter att minska. Om utvecklingen fortsätter kan elbilen snart konkurrera i pris med bränsledrivna bilar.

Höjda prognoser på förväntad bilförsäljning

Flera stora biltillverkare har höjt prognoserna på förväntad försäljning av elbilar. Volkswagen, som är världens största biltillverkare, planerar att lansera 30 nya elbilsmodeller innan 2025 och koncernen tror då att elbilar kommer stå för 25 procent av Volkswagens försäljning. Ford planerar att släppa 13 nya elbilsmodeller de närmaste fem åren och Daimler tror att 20 procent av försäljningen är elbilar år 2025. Volvo tror att man kommer sälja cirka 1 miljon elbilar innan 2025.

Närmar sig brytgränsen

Anledningen är att priset på batterier sjunker snabbare än väntat, vilket gör att elbilar bara inom ett par år kan konkurrera i pris med bränsledrivna bilar.

Tesla uppgav exempelvis nyligen, till sajten Electrek, att bolaget har kapat kostnaderna för batterier till elbilar med 35 procent tack vare bolagets satsning på den gigantiska batterifabriken Gigafactory i Nevada-öknen.

– Det skulle i så fall innebära att kostnaden att producera batterier numera är cirka 124 dollar per kWh och närmar sig därmed gränsen på 100 dollar/kWh vilket anses vara en brytgräns för när elbilar kan börja konkurrera med bränsledrivna bilar på riktigt, säger vår expert Anders Kaijser, affärsområdeschef på Kundkraft.se

Kundkraft bidrar till utvecklingen 

Kundkraft har länge arbetat med bara grön el för att på så sätt stödja utvecklingen av förnyelsebar energi och bidra till övergången mot en fossilfri framtid.

– Vid övergången från bränsledrivna bilar till eldrivna bilar blir det ännu viktigare att större del av världens el produceras från annat än fossila bränslen. Annars byter vi bara bensin och diesel, mot kol och gas, menar Anders Kaijser.

Här bidrar Kundkrafts medlemmar till utvecklingen.– Kundkraft har 250 000 medlemmar som genom att bara använda grön el bidrar till att utveckla förnyelsebar energi som ett hållbart alternativ till andra energikällor.

Eftersom Kundkraft årligen omförhandlar elen åt alla deras medlemmar så har medlemmarna alltid grön el till ett lågt elpris.

– På det sättet slipper man oroa sig för sitt elavtal.

Dela den här artikeln


© 2022 Kundkraft AB. Org. nr: 556574-0601