Välj undersida
Elguiden / Artiklar / Nästan en halv miljon hushåll betalar tusenlappar i onödan för sin el

Nästan en halv miljon hushåll betalar tusenlappar i onödan för sin el

Profilbild

Publicerad av Kajsa Sundqvist

Uppdaterad 8 sep, 2020

Publicerad 7 sep, 2020

Artikel bild

Trots att det finns tusenlappar att tjäna på att aktivt välja ett elavtal är det nästan en halv miljon hushåll som missar just detta och har ofördelaktiga tillsvidareavtal (numera kallas de anvisat avtal) som kostar onödigt mycket pengar. Och det är egentligen inte så konstigt, så länge lampan lyser när du vill och kylen surrar som den ska tänker du nog inte så mycket på elen i ditt hem. Det är lite som syret i luften, det bara finns där. Har du ett stort hushåll blir effekten större men även du som har ett mindre hem kanske vill göra något annat med dina pengar än att betala onödigt höga elräkningar. Du får inget mervärde heller. Elen är varken rosa, doftar liljor eller är extra skonsam mot dina apparater bara för att du betalar mer. Det är en ren förlustaffär för dig.

Vad är tillsvidareavtal/ anvisat avtal?

Ett tillsvidareavtal eller anvisat avtal är ett avtal som du som inte har gjort ett aktivt val får med en elleverantör i ditt område när du flyttar in i en fastighet. Till skillnad från elnätsleverantören som äger de fysiska ledningarna till din fastighet och som du inte kan välja, kan du välja elleverantör och vilket typ av avtal du vill ha med det.

- Gör du inget val får du alltså den elleverantör som du blivit tilldelad och ett pris som i snitt är 30 procent högre än tex ett rörligt avtal på marknaden, säger Sharon Lavie, Kundkrafts sparekonom.

Inte bara ett problem för unga
Många unga som flyttar till sin första bostad missar just att välja en elleverantör och skriva ett avtal och låter tillsvidareavtalet löpa på tills de flyttar och då får ett nytt tillsvidareavtal. Men det är inte bara ett problem för unga eftersom det är lätt att glömma bort att förnya ett elavtal och ha koll på när avtalet har gått ut. Det är endast drygt vart fjärde hushåll som förhandlar om sitt elavtal varje år.

- Ett misstag är att tro att om man inte gjort ett nytt val när avtalet gått ut så fortsätter samma avtalet med samma pris tills man ger nya besked. Så är det alltså inte. När ditt avtal löpt ut kan du halka tillbaka till ett tillsvidareavtal medan andra elbolag binder dig automatiskt till en ny avtalsperiod som kan innebära en helt annat pris än vad du initialt avtalat om berättar Sharon Lavie.

Ett tillsvidarepris/ anvisningspris är alltid dyrare än både rörliga och fasta avtal. Det är därför viktigt att du både tecknar ett och kommer ihåg att ha koll på när det är dags att teckna om det.

Räkneexempel:

  • Lägenhet med förbrukning 5000 kWh per år kan spara mellan 100–150 kr varje månad genom att byta från ett anvisat avtal till ett rörligt avtal. På ett år kan det bli 1800 kr.
  • Villa med förbrukning 20 000 kWh per år kan spara mellan 560–585 kr varje månad genom att byta från anvisar avtal till ett rörligt avtal. På ett år kan det bli 7 020 kr.

Siffrorna är baserade på SCB senaste rapporter i kategorin priser på elenergi med tillägg av moms 25% vilket gör skillnaden för hushållen ännu större.

Till artiklar

© 2021 Kundkraft AB. Org. nr: 556574-0601