Välj undersida
Elguiden / Artiklar / Oktobers elpris - Det högsta sedan 2010

Oktobers elpris - Det högsta sedan 2010

Profilbild

Publicerad av Kajsa Sundqvist

Publicerad 31 okt, 2018

Artikel bild

Den senaste månaden har elpriset gått ner med ca 10 öre från sommarens höga nivåer. Men elpriset är fortfarande relativt högt. Jämfört med oktober 2017 har priset stigit med 65% och den senaste månadens snittpris är det högsta för oktober månad sedan 2010.

Under oktober var snittpriset på Nordpool 45,7 öre per kWh. Det är 6 öre lägre än snittet för september och mer än 10 öre lägre än snittet för augusti.- Prisnedgången beror framförallt på att nivåerna i de svenska vattenmagasinen förbättrats den senaste månaden, säger Anders Kaijser som är VD för Kundkraft.

Den torra sommaren resulterade i väldigt låga nivåer i Sveriges vattenmagasin. Senaste månaden har situationen förbättrats, men nivåerna är fortfarande 15% under det normala. 

Elpriset påverkas även av omvärldsfaktorer såsom världshandelspriset på olja, kol & gas.- Priset på olja har stigit med 40% det senaste året vilket bidrar till att elpriset fortfarande är högt, berättar Anders.

Högsta elpriset sedan 2010

Fram till i 2018 har elpriset i Sverige varit relativt lågt under en period på 5 år. Framförallt är det en omfattande utbyggnad av vindkraft samt ett lågt oljepris som möjliggjort denna utveckling. Men i år har elpriset gått upp rejält.- Oktobers elpris är 65% högre än samma period förra året och det högsta elpriset under oktober månad sedan 2010, berättar Anders.

Den sista kilowattimmen sätter priset

Man brukar säga att den ”sista” kilowattimmen är den som sätter priset på el. När elproduktionen i Sverige går ner samtidigt som konsumtionen är hög, tvingas Sverige importera dyr el som producerats av kolkraft i exempelvis Tyskland och Polen. Men som medlem i Kundkraft använder man bara grön el. Aldrig el producerad från smutsig kolkraft. - Är man medlem i Kundkraft har man både ett grönt elavtal och är ekonomisk. I snitt sparade en Kundkraftsmedlem 3600 kr senaste året* jämfört med om de varit inaktiva på elmarknaden och fått anvisningsavtal, berättar Anders.

*Räknexemplet gäller Kundkrafts priser jämfört med snittpriser på anvisningsavtal under perioden 15/9 2017 - 15/9 2018 för en årförbrukning på 15000 kWh/år.

Dela den här artikeln


© 2022 Kundkraft AB. Org. nr: 556574-0601