Välj undersida
Elguiden / Artiklar / Ovanligt kraftig vårflod ger rekordlågt elpris

Ovanligt kraftig vårflod ger rekordlågt elpris

Profilbild

Publicerad av Kajsa Sundqvist

Publicerad 9 maj, 2018

Artikel bild

De senaste dagarnas elpris är de lägsta på mer än 1 år. Anledningen är att vårfloden är i full gång vilket fått elpriset att sjunka från de senaste månadernas höga nivåer.

Elpriset har under februari, mars och april varit ovanligt högt vilket gjort att elräkningen blivit betydligt dyrare för många konsumenter. Aprils elpris låg exempelvis i snitt på 40,3 öre/kWh på elmarknaden Nordpool, vilket är 58% högre än genomsnittspriset för April de senaste 5 åren.

Men nu faller elpriset kraftigt på börsen. Under onsdagen är spotpriset i snitt på 16,9 öre vilket är det lägsta på mer än 1 år.- Anledningen till det plötsliga prisfallet är att vårfloden är i full gång, menar Anders Kaijser som är VD på Kundkraft.

Fyllnadsgraden i svenska vattenmagasin gick under förra veckan från under det normala till över medelnivå, enligt en rapport från branschorganisationen Energiföretagen Sverige.

Vårfloden är rekordstark

SMHI varnar nu för "mycket höga flöden" i hela 21 distrikt, och för "höga flöden" i hela 33 distrikt.

Vi ser att tillrinningen till de svenska vattenmagasinen ligger på ovanligt höga nivåer, säger Anders Kaijser.

Förra veckans tillrinningsenergi blev hela 3 439 GWh, vilket är 182 % av medianvärdet under perioden 1960-2016.

Lågt elpris en tid framöver

De senaste månaders höga elpris berodde på låga vattennivåer i svenska vattenmagasin samtidigt som priset på kol har legat på höga nivåer.

 - Situationen med låga vattennivåer gjorde att Sverige tvingades importera elkraft från exempelvis Tyskland och Polen. Eftersom kolpriset dessutom var högt gick elpriset upp på börsen, berättar Anders Kaijser.

Men nu är läget annorlunda. Vattennivåerna är högre än normalt och dessutom har priset på kol fallit med nästan 10% under april och maj.- Som situationen ser ut för närvarande tror jag att elpriset kommer att ligga på låga nivåer en tid framöver. Men det finns självklart inga garantier, menar Anders.

Dela den här artikeln


© 2022 Kundkraft AB. Org. nr: 556574-0601