Välj undersida
Elguiden / Artiklar / Så kommer en lågkonjunktur slå mot elpriset

Så kommer en lågkonjunktur slå mot elpriset

Profilbild

Publicerad av Kajsa Sundqvist

Publicerad 23 aug, 2019

Artikel bild

Många menar att vi är på väg in i en lågkonjunktur. Tyskland har haft en negativ utveckling av BNP senaste kvartalet, Brexit oroar marknaden och flera nyckeltal visar på en avmattning i konjunkturen. “Är vi på väg in i en lågkonjunktur kommer elpriset gå ner betydligt”, menar Anders Kaijser som är VD för Kundkraft Sverige.

Sveriges finansminister Magdalena Andersson pekar på allt fler orosmoln på horisonten och att läget i den globala ekonomin har förvärrats under sommaren. Handelskriget mellan USA och Kina och ovisshet kring Brexit har fått många av världens börser att dyka nedåt. Dessutom är det demonstranter på Hong Kongs gator och en pågående konflikt kring Hormuzsundet mellan Iran på ena sidan och USA och Storbritannien på den andra.

Lågkonjunktur ger lägre elpris

Men trots alla negativa nyheter, så kan alla elkonsumenter i alla fall se fram emot ett lägre elpris.- Om vi är på väg in i en lågkonjunktur, kommer elpriset med stor sannolikhet gå ner, menar Anders Kaijser

När efterfrågan minskar och produktionstakten dras ner, minskar även efterfrågan på el. Dessutom faller normalt priset på olja och gas i en lågkonjunktur.

Men vattenkraftverk och vindkraftverk står kvar och producerar som vanligt.- När efterfrågan på el sjunker får vi en överproduktion i Sverige vilket innebär lägre elpris, menar Anders.

Se upp för långa fastpris-avtal

Tror man på att vi är på väg in i en lågkonjunktur och man vill följa med på utvecklingen nedåt, så bör man välja ett rörligt elpris. Då följer elpriset marknaden och går elpriset ner så får man som konsument en lägre elräkning.- Kanske kommer alla orosmoln försvinna, men om man tror på en lågkonjunktur skall man absolut välja ett rörligt avtal, säger Anders

Anders varnar också för att binda upp sig på långa fastpris-avtal.- Jag tror det är dumt att binda upp sig på längre avtal än ettårsavtal, åtminstone som läget ser ut för närvarande, säger Anders.

Dela den här artikeln


© 2022 Kundkraft AB. Org. nr: 556574-0601