Välj undersida
Elguiden / Artiklar / Så mycket dyrare blir nätfakturan efter årsskiftet

Så mycket dyrare blir nätfakturan efter årsskiftet

Profilbild

Publicerad av Kajsa Sundqvist

Publicerad 19 jan, 2019

Artikel bild

Sedan 2017 har skatten på el höjts med nästan 20% och vid årsskiftet genomfördes ännu en höjning som kommer märkas på din nästa elnätsfaktura. Den senaste höjningen innebär att energiskatten höjs från 33,1 öre/kWh till 34,7 öre/kWh.

Ökade elnätskostnader har varit ett hett ämne på elmarknaden de senaste åren. Framförallt har många konsumenter rasat mot att elnätsbolagen höjt nätavgiften.- De tre största nätbolagen höjde avgifterna med mer än 60% på bara 7 år, vilket ledde till stort missnöje hos många konsumenter, säger Kajsa Sundqvist som är rådgivare på Kundkraft.

1300 kr mer i energiskatt

Förutom nätbolagens höjningar har även energiskatten ökat väsentligt, och skatten faktureras numera av det nätbolag man har. Sedan 2017 har energiskatten ökat från 29,5 öre/kWh till dagens 34,7 öre/kWh, vilket innebär en höjning med 17,6% på två år.- Kostnaden för energiskatten har ökat med 1300 kr per år de senaste 2 åren, och senaste höjningen från 1:a Januari innebär 400 kr per år, för en normal villakonsument som förbrukar 20 000 kWh per år, berättar Kajsa Sundqvist.

Hur mycket du betalar i energiskatt kommer alltid att variera beroende på din förbrukning. Ju mer du förbrukar desto högre blir skatten.- Det enda man som konsument kan göra är att försöka se över sin förbrukning och tänka energismart, menar Kajsa.

Kundkrafts medlemmar utmanar jättarna

Till skillnad från nätbolagen som har monopol, så kan man göra ett aktivt val av elhandelsbolag.- Ett väldigt smidigt sätt är att gå med i Kundkraft som bygger på den uråldriga idén om att vi är starkare tillsammans. Genom kraften från våra hundratusentals medlemmar, så utmanar Kundkraft de stora jättarna på elmarknaden, menar Kajsa

Det elhandelsbolag som kan erbjuda grön el till lägst pris får leverera el till Kundkrafts medlemmar.- På så sätt har Kundkrafts medlemmar sparat i snitt 3600 kr det senaste året jämfört med om de varit inaktiva och haft ett anvisningsavtal, enligt Kajsa.

Räkneexemplet bygger på en jämförelse av snittpriset för Kundkrafts medlemmars avtal, jämfört med snittpris på anvisningsavtal enligt Energimarknadsinspektionen perioden 15/12 2017 -15/12 2018, om förbrukningen är 15000 kWh/år.

Dela den här artikeln


© 2022 Kundkraft AB. Org. nr: 556574-0601