Välj undersida
Elguiden / Artiklar / Sommarens elpris halverat jämfört med förra året

Sommarens elpris halverat jämfört med förra året

Profilbild

Publicerad av Anders Kaijser

Publicerad 26 jun, 2019

Artikel bild

Höga vattennivåer och mer vindkraft har gett betydligt lägre elpris denna sommar än för ett år sedan. Om inget oväntat händer kommer elpriset antagligen ligga kvar på låga nivåer under resten av sommaren och början av hösten.

Elpriserna har gått ner drastiskt de senaste veckorna. Förra veckan blev veckosnittet 27,5 öre per kWh jämfört med elpriser runt 50-60 öre i början av året.- Det är en blandning av regnigt väder och mycket vindkraft som gjort att elpriset gått ner den senaste tiden, menar Anders Kaijser som är VD på Kundkraft.

Installeras mycket vindkraft

Nivån i svenska vattenmagasin är högre jämfört med samma tid för ett år sedan, samtidigt som det har blåst mer än normalt. Dessutom har det installerats mycket vindkraft under våren. Under 2019 skall totalt 611 vindkraftverk byggas vilket ökar den svenska vindkraftsproduktionen med 33%.- Vid ett par tillfällen senaste veckorna har spotpriset varit nära noll, vilket inträffar när elproduktionen är hög samtidigt som förbrukningen är låg, berättar Anders

Men nu ser vi att spotpriset korrigeras upp en smula igen efter de rekordlåga spotpriserna vi hade för ett par veckor sedan. Detta trots att nivån i Svenska vattenmagasin ligger 5% över det normala för årstiden.- Jag tror det beror på att det blåst lite mindre de senaste dagarna, säger Anders

Fortsatt låga priser?

Priserna under resten av året är det svårare att förutspå. Men som läget ser ut för närvarande, med höga vattennivåer och mer vindkraft, verkar elpriset gå ner.- Personligen tror jag elpriset kommer fortsätta på låga nivåer, eftersom det byggs ut mycket vindkraft även under sommaren och hösten, säger Anders.

Dela den här artikeln


© 2022 Kundkraft AB. Org. nr: 556574-0601