Välj undersida
Elguiden / Artiklar / Sommarens elpris ser ut att bli 70% högre än normalt.

Sommarens elpris ser ut att bli 70% högre än normalt.

Profilbild

Publicerad av Anders Kaijser

Publicerad 6 jul, 2018

Artikel bild

Det volymavvägda priset för juni var 70% högre än förra året och andra kvartalets elpris 40% högre än förra året. Elpriset stiger successivt och ligger för närvarande på mycket höga nivåer.Torrt väder och höga råvarupriser gör att elpriset pressas uppåt.

Den hydrologiska balansen i de nordiska magasinen ligger fortfarande på normala nivåer, men det torra vädret gör att läget successivt försämras eftersom magasinen inte fylls på i normal takt. Samtidigt har priset på kol pressats upp på världsmarknaden, vilket även det slår mot det svenska elpriset.

Elpriset ligger på

 50 öre/kWh

Det är många faktorer som påverkar elpriset, men just nu ser det ut som att elpriset kommer ligga över 50 öre/kWh i sommar vilket är ca 70% högre än förra året, säger Kajsa Sundkvist som är elrådgivare på Kundkraft.

Vill man att elräkningen skall gå ner är det bästa att hoppas på ostadigt väder eftersom det normalt ger mer vind och därmed mer vindkraft. Andelen vindkraft är idag nästan 15% av hela sveriges elproduktion, och under sommaren står det för en ännu större andel.- Får vi mer vind resten av sommaren kan elpriset gå ner, säger Kajsa.

Den sista kilowattimmen sätter priset

Man brukar säga att den ”sista” kilowattimmen är den som sätter priset på el. När elproduktionen går ner, tvingas Sverige importera dyr el som producerats av kolkraft i tex. Finland och Danmark. Eftersom kol för närvarande är dyrt, höjer denna “smutsiga el” priset.

Men som medlem i Kundkraft använder man bara grön el. Aldrig el producerad från smutsig kolkraft.

Är man medlem i Kundkraft har man både ett grönt elavtal och är ekonomisk, berättar Kajsa.

Dela den här artikeln


© 2022 Kundkraft AB. Org. nr: 556574-0601