Strax innan valet meddelade den dåvarande energiministern Ibrahim Baylan att man skulle införa nya skärpta regler mot landets elnätsföretag. Regeringens nya bestämmelser skulle leda till att elnätsavgifterna sänktes med upp till 20 procent för de flesta av sveriges elkonsumenter. Efter flera år med kraftiga höjningar skulle det nu bli stopp för de återkommande prischockerna.
Strax efter utspelet om elnätsavgifterna meddelade Svenska kraftnät, som driver stamnätet, att de skulle höja avgifterna. Nu meddelar Svenska kraftnät att effektavgiften kommer att behöva höjas med nästan 100 procent fram till och med 2027. Stora delar av stamnätet, behöver enligt Svenska kraftnät, moderniseras.- Framförallt handlar det om investeringar i att öka överföringskapaciteten från norra Sverige, där en stor del av elen produceras, till södra Sverige där merparten förbrukas, berättar Anders Kaijser som är VD för Kundkraft.
I dagsläget står effektavgiften för bara ca 2–3 procent av elkostnaden för en vanlig elkonsument, så även om avgiften fördubblas så blir effekten för svenska konsumenter begränsad. Men frågan många ställer sig är hur denna avgiftshöjning går ihop med de utlovade sänkta elnätsavgifterna. Elnätsbolagen har nämligen rätt att, trots regeringens bestämmelser om begränsningar i intäktsramarna, föra vidare kostnaderna för stamnätet direkt till slutkunderna.- Jag hoppas verkligen att begränsningarna i elnätsbolagens intäktsramar blir tillräckligt effektiva för att sänka totalkostnaden för sveriges elkonsumenter, trots höjningen av effektavgiften, säger Anders Kaijser
Dela den här artikeln