Välj undersida
Elguiden / Artiklar / Svenska kraftnät skall fördubbla nätavgifterna

Svenska kraftnät skall fördubbla nätavgifterna

Profilbild

Publicerad av Kajsa Sundqvist

Publicerad 5 apr, 2019

Artikel bild

Svenskarnas elkostnader har ökat kraftigt den senaste tiden. Skatten på el har gått upp med 20% bara de senaste 2 åren, elnätsavgifterna har i stora delar av landet ökat med 50-60% på mindre än 10 år, och sedan i somras har elpriset varit betydligt högre än normalt. Nu planerar Svenska kraftnät att dessutom fördubbla stamnätsavgiften de närmaste 10 åren.

Strax innan valet meddelade den dåvarande energiministern Ibrahim Baylan att man skulle införa nya skärpta regler mot landets elnätsföretag. Regeringens nya bestämmelser skulle leda till att elnätsavgifterna sänktes med upp till 20 procent för de flesta av sveriges elkonsumenter. Efter flera år med kraftiga höjningar skulle det nu bli stopp för de återkommande prischockerna.

Fördubbling av effektavgiften

Strax efter utspelet om elnätsavgifterna meddelade Svenska kraftnät, som driver stamnätet, att de skulle höja avgifterna. Nu meddelar Svenska kraftnät att effektavgiften kommer att behöva höjas med nästan 100 procent fram till och med 2027. Stora delar av stamnätet, behöver enligt Svenska kraftnät, moderniseras.- Framförallt handlar det om investeringar i att öka överföringskapaciteten från norra Sverige, där en stor del av elen produceras, till södra Sverige där merparten förbrukas, berättar Anders Kaijser som är VD för Kundkraft.

Hoppas totalkostnaden går ner

I dagsläget står effektavgiften för bara ca 2–3 procent av elkostnaden för en vanlig elkonsument, så även om avgiften fördubblas så blir effekten för svenska konsumenter begränsad. Men frågan många ställer sig är hur denna avgiftshöjning går ihop med de utlovade sänkta elnätsavgifterna. Elnätsbolagen har nämligen rätt att, trots regeringens bestämmelser om begränsningar i intäktsramarna, föra vidare kostnaderna för stamnätet direkt till slutkunderna.- Jag hoppas verkligen att begränsningarna i elnätsbolagens intäktsramar blir tillräckligt effektiva för att sänka totalkostnaden för sveriges elkonsumenter, trots höjningen av effektavgiften, säger Anders Kaijser

Dela den här artikeln


© 2022 Kundkraft AB. Org. nr: 556574-0601