Välj undersida
Elguiden / Artiklar / Teslas batteripaket är billigast. Men trots bidrag är det fortfarande svårt att räkna hem.

Teslas batteripaket är billigast. Men trots bidrag är det fortfarande svårt att räkna hem.

Profilbild

Publicerad av Kajsa Sundqvist

Publicerad 9 mar, 2017

Artikel bild

I takt med att priset på solpaneler faller så blir intresset för olika sätt att lagra energi större. Solen lyser bara på dagen, vilket gör att det krävs ett batteri för att tillgodose nattens energibehov om man vill bli helt självförsörjande på solel.

Aktörer såsom Tesla, Nissan och Lockheed Martin har därför lanserat olika batterilösningar för att tillsammans med solpaneler tillgodose ett hems energibehov under hela dygnet.

 

På dagen får man el från solpanelerna samtidigt som batteriet laddas, för att på natten tillgodose all el för hemmet.- För närvarande är Teslas Powerwall det klart mest prisvärda alternativet per kWh, säger vår expert Anders Kaijser. Paketet kostar totalt 72200 kr och har en kapacitet på 14 kWh, vilket kan jämföras med exempelvis Nissans batteri som kostar 39 000 kr för bara 4 kWh.

Man kan få bidrag från Länsstyrelsen för batteripaketet på upp till 60 procent av kostnaderna, max på 50 000 kronor.

Än så länge för dyrt.

Men än så länge blir det dyrt med hemmabatterier för att man skall kunna räkna hem investeringen. Trots bidraget. Åtminstone om man bor i Sverige. Med 60% i bidrag blir kostnaden för Teslas Powerwall minst 29 320 kr eller ca 3000 kr per år om man har batteriet i 10 år.

Klarar man av att ladda batteriet fullt varje dygn under hela året skulle det teoretiskt ge ca 5000 kWh per år* el till hemmet, som man då slipper köpa från elbolaget för ca 3500 kr.

Men förutom batteriet krävs en stor investering i solpaneler för att producera tillräckligt med el dagtid så att batteriet laddas. Framförallt under vintermånaderna.

Dessutom skall investeringskostnaden ställas mot att man kan sälja av solel till elbolaget istället för att ladda. Det gör det svårt att räkna hem, menar Anders.

Kalkylen har förbättrats avsevärt

Men kalkylen har trots allt ändrats avsevärt.- För ett par år sedan var det betydligt dyrare. Om kostnaderna för batterier och solceller faller i samma takt som gjort de senaste 5 åren kan ett hemmabatteri tillsammans med solceller bli lönsamt om 10-15 år, menar Anders.

För den som inte fokuserar på kostnaderna men vill kunna bli självförsörjande kan hemmabatterier tillsammans med solpaneler trots allt vara ett spännande alternativ.- Exempelvis för sommarstugan sommartid, när solen lyser stor del av dygnet. Då kan batteriet göra att man blir självförsörjande på el vilket lockar många, menar Anders.

Kundkraft bidrar till utvecklingen

Kundkraft har länge arbetat med bara grön el för att på så sätt stödja utvecklingen av förnyelsebar energi.- Vi har 250 000 medlemmar som idag bidrar till att utveckla förnyelsebar energi. Genom att våra medlemmar bara använder grön el bidrar de till utvecklingen mot en fossilfri framtid, menar Anders

Eftersom Kundkraft årligen omförhandlar elen åt alla deras medlemmar så har medlemmarna alltid grön el till ett lågt elpris.- På det sättet slipper man oroa sig för sitt elavtal, säger Anders.

Dela den här artikeln


© 2022 Kundkraft AB. Org. nr: 556574-0601