Välj undersida
Elguiden / Artiklar / Tillsammans kan vi sätta större press på nätbolagen!

Tillsammans kan vi sätta större press på nätbolagen!

Profilbild

Publicerad av Anders Kaijser

Uppdaterad 28 jun, 2017

Publicerad 27 jun, 2017

Artikel bild

1:a juli höjer Eon sina elnätsavgifter med 10 procent vilket påverkar ca 1 Miljon elkunder. I Juni höjde Ellevio (fd Fortum Energi) avgiften för ca 550 000 elkunder med 5 procent i Stockholmsområdet. 

Under de senaste fem åren har elnätsavgifterna ökat med nära 25 procent.

- Problemet är att Elnäten drivs som lokala monopol, vilket gör att de kan höja priserna hur de vill, säger Anders Kaijser som är VD på Kundkraft Sverige AB.

Enligt lag skall Elnätsföretagen ta ut avgifter som är ”skäliga” och täcker kostnaden för drift, underhåll och ”rimlig avkastning” på deras kapital. Elnätsbolagen försvarar höjningarna i priset med ökade kostnader för att driva elnätet. Men kan verkligen kostnaderna ökat så mycket senaste åren?

Det är orealistiskt att kostnaderna skulle ha ökat så mycket, säger Anders Kaijser. Men efter domen 2015 är det tyvärr svårt för Energimarknadsinspektionen att ställa krav på elnätsbolagen.

Energimarknadsinspektionen (Ei) övervakar och reglerar elnätsföretagens verksamhet. 2015 förlorade Ei i domstol mot ungefär 100 elnätsföretag som överklagat EI:s beslut om hur mycket företagen fick ta ut av sina kunder under åren 2012-2015. Domstolen gav då elnätsföretagen rätt att ta ut intäkter som var 36 miljarder kronor mer än vad Ei först tillåtit.

Kundkraft utmanar jättarna

Kundkraft bygger på den uråldriga idén om att många elkunder är starkare tillsammans.  Genom att genomföra en auktion varje månad, där det elbolag som kan erbjuda grön el till lägst pris får leverera el till Kundkrafts medlemmar, sätter Kundkraft press på elbolagen. 

 Om fler var med i Kundkraft skulle vi tillsammans kunna ställa större krav även på nätbolagen, menar Anders Kaijser. - Vi skulle exempelvis kunna “bojkotta” elhandel med de elnätsbolag som tar för hög avgift.

Dela den här artikeln


© 2022 Kundkraft AB. Org. nr: 556574-0601