Välj undersida
Elguiden / Artiklar / Torrt väder och lite vind har gett högre elpriser

Torrt väder och lite vind har gett högre elpriser

Profilbild

Publicerad av Anders Kaijser

Publicerad 7 aug, 2019

Artikel bild

En varm och torr sommar med lite vind höjde elpriset i juli. Jämfört med juni gick elpriset upp med 35% men är ändå 30% under förra årets nivå. Enligt Kundkraft kommer elpriset antagligen gå ner igen de närmaste månaderna.

Under Juli månad sjönk nivåerna i Sveriges vattenmagasin från att vara högre än normalt i slutet av juni till att ligga strax under normala nivåer. Samtidigt har lite vind gett en lägre vindkraftsproduktion, vilket tillsammans med låga vattennivåer lett till att elpriset gått upp. - Jag tror höjningen är temporär. Får vi mer nederbörd och mer vind tror jag att elpriset går ner, säger Anders Kaijser som är VD för Kundkraft Sverige.

Europeisk värmebölja har påverkat priset

Förutom torrt väder har även Europeiska värmeböljor gjort att att miljontals luftkonditioneringsanläggningar använts för fullt under sommaren. Högre elförbrukning och höjt pris på kol och gas, har gjort att elpriset i Europa gått upp. Eftersom Sverige kontinurligt exporterar överproduktion och importerar el när inte kapaciteten räcker till, påverkar det Europeiska elpriset även det svenska.- Svenska elpriset påverkas framförallt när den Svenska elproduktionen är låg och vi tvingas importera el, menar Anders.

Mer vindkraft ger större svängningar i elpriset

Vindkraft står för ca 15% av Sveriges elproduktion och kapaciteten byggs ut kraftigt för närvarande. I slutet av 2019 kommer vindkraft stå för ca 17,5% av hela Sveriges elproduktion.- Vindkraftsproduktionen varierar mycket mer än vatten- och kärnkraftsproduttion, så det svenska elpriset kommer variera ännu mer beroende på väderlek framöver, säger Anders.

Dela den här artikeln


© 2022 Kundkraft AB. Org. nr: 556574-0601