Välj undersida
Elguiden / Artiklar / Undvik elchocker, bind ditt elpris nu

Undvik elchocker, bind ditt elpris nu

Profilbild

Publicerad av Kajsa Sundqvist

Publicerad 18 aug, 2010

Artikel bild

Bind elpriset nu, det är rådet från Kundkraft,  Sveriges ledande tjänst för el-upphandlingar. Anledningen är att det finns stor risk för elbrist även kommande vinter.

Förra året stängdes den svenska kärnkraften av under den kallaste vintern på årtionden. Resultatet blev de högsta elpriserna någonsin. Nu planerar man att stänga kärnkraften denna vinter igen. Skillnaden mot förra året är att det finns avsevärt mycket mindre vatten i vattenkraftverkens magasin.  Svenska elkunder riskerar därmed att återigen drabbas av extrema prischocker i vinter.

För konsumenterna slår den svenska elplaneringen väldigt fel. Man skapar elbrist under vintern med höga elpriser som följd. Det konstigaste är att man väljer att köra kärnkraftverken igen under den varmaste sommaren i mannaminne för att sen stänga av dem igen när de behövs som mest, säger Thorbjörn Kjaergaard, grundare av Kundkraft.

Kundkraft genomförde på onsdagen en av sina månatliga elupphandlingar. Det gav 4 000 medlemmar Sveriges lägsta elpris.

Elräkningarna för en normalstor villa uppgår i snitt till 20 000kr per år. Tillsvidarepriset hos den ledande leverantöre Fortum är över 130 öre per kilowattimme. Kundkrafts upphandling igår slutade på 99,8 öre. Det innebär en besparing på ungefär 4 600kr per år för en snittkund.

Styrkan med Kundkraft är du som medlem alltid är aktiv, dvs vi upphandlar el åt dig varje år, utan att du behöver tänka på det, säger Thorbjörn.

 

Dela den här artikeln


© 2022 Kundkraft AB. Org. nr: 556574-0601