Välj undersida
Elguiden / Artiklar / ​Vindkraftsrekord gav lägre elpris​

​Vindkraftsrekord gav lägre elpris​

Profilbild

Publicerad av Anders Kaijser

Publicerad 9 jan, 2020

Artikel bild

Elpriset i december landade i elområde 3 på överraskande 38,46 öre /kWh. Milda temperaturer och mycket vind har pressat ner elpriset 7 öre jämfört med i november. Framförallt är det den rekordhöga elproduktionen från vindkraft under inledningen på december som påverkat elpriset nedåt.

Rekord för vindkraft

Under december uppmättes rekord för elproduktionen från vindkraft. Första veckan i december producerades 1,7 tWh vilket är den högst uppmätta siffran sedan september 2018. Med milda temperaturer och mycket vind blev det en positiv utveckling för elpriset vilket resulterade i lägre spotpris än förväntat i december.

Anledningen till den rekordhöga elproduktionen från vindkraften är den stora utbyggnaden av nya vindkraftverk som skett under året. I tidigare rapporter från organisationen Svensk Vindkraft har det under 2019 byggts omkring 600 nya vindkraft runt om i landet och expansionen förväntas fortsätta.

Med mer vindenergi i systemet är förhoppningen att elpriset ska kunna pressas ytterligare och att vi ska kunna möta framtida energibehov i omställningen till ett mer förnybart energisystem.

- I perioder med mycket vind ser man en stor effekt av de satsningar som gjorts på vindkraften under året, säger Kajsa Sundqvist elrådgivare på Kundkraft.

Prisutvecklingen närmsta tiden

Inledningen på januari har fortsatt med blidväder och milda temperaturer som gynnat elpriset. Under den första veckan på det nya året har elpriset legat under 30 öre /kWh, vilket är betydligt lägre än samma period förra året när spotpriset i januari landade på 56 öre /kWh i elområde 3.

Samtidigt som elpriset ligger på låga nivåer har en kärnkraftsreaktorerna på Ringhals tagits ur bruk. På nyårsafton stängdes Ringhals 2 ner efter 44 år. Enligt experter kommer stängningen inte påverka elpriset i så stor utsträckning som många kan tro, men energisystemet blir däremot mer beroende av vindkraftens leverans. Den fortsatta satsningen på mer vindkraft blir därför oerhört viktig.

Trots de låga elpriserna just nu förväntas priset stiga under vintern i prognoser från Energimarknadsbyrån. Priser på omkring 45 öre/kWh är vad som spås för de fortsatta vintermånaderna.

- Mycket av prisutvecklingen styrs nu av väder och vind, men troligen går priset upp en aning om vi får en kyligare fortsättning på vintern, avslutar Kajsa. 

Dela den här artikeln


© 2022 Kundkraft AB. Org. nr: 556574-0601