Välj undersida
Elguiden / Artiklar / Vintersäkrat elpris - ofta en dålig affär

Vintersäkrat elpris - ofta en dålig affär

Profilbild

Publicerad av Kajsa Sundqvist

Publicerad 14 nov, 2019

Artikel bild

När hösten kommer och kylan slår till brukar många se över sitt elpris. I takt med att de flestas förbrukning stiger ökar också oron hos konsumenterna om elprisets utveckling. Kanske har du fått ett samtal från ett elbolag om att vintersäkra ditt elpris? Oron över elpriset är nämligen något som elbolagen kan göra stora affärer på.

Så fungerar vinteravtalen

Ett vintersäkrat elpris innebär att kunden har ett rörligt elpris större delen av året, och att elpriset övergår till fast pris under en viss period på vintern. Under den rörliga perioden styrs elpriset av spotpriset från elbörsen Nordpool medan elhandlarna själva sätter priset för den fasta perioden.

Denna typ av avtal låter ofta fördelaktiga för att du ska slippa oroa dig för elpriset men innebär i de flesta fall en högre elräkning. Dels för att vintersäkringen innebär en fast kostnad på ca 40-100 kr utöver den elen du förbrukar, och dels för att elbolagets pris under den fasta perioden ofta är högre än det rörliga elpriset för samma period.

Bör jag vintersäkra mitt elpris?

För hushåll med normal elförbrukning finns egentligen ingen anledning att låsa priset under vintermånaderna. Det rörliga elpriset är historiskt sett billigare även om det förekommer prishöjningar ibland. Prishöjningarna behöver däremot inte alltid komma på vintern utan marknaden kan påverkas av väderomslag och andra faktorer även på sommaren. Ett exempel är förra sommarens rekordhöga elpriser.

Är man däremot orolig för prishöjningar och värderar trygghet före pris är vinteravtal en typ av försäkring man kan köpa mot pristoppar. Ett annat alternativ för att inte behöva betala extra tilläggskostnader som vintersäkring innebär kan man fundera över att välja fast elpris över hela året.

- Hushåll med direktverkande el som uppvärmning kan få dyra elräkningar på vintern, så där kan man överväga att välja ett fast elpris för att slippa fundera över sitt pris inför de kallare månaderna, säger Kajsa Sundqvist på Kundkraft.

Ofta dyrare i slutändan

I en jämförelse som Kundkraft nyligen gjort bland ett antal elbolag som erbjuder vintersäkrade elpriser var det fasta vinterpriset hos de flesta mellan 68-70 öre/kWh ink moms. Det fasta vinterpriset gäller oftast under perioden 1/11 - 31/3.

Priset från Kundkrafts senaste upphandling ligger på ca 60-65 öre/kWh för ett 12-månadersavtal med start i december.

- Förutom att du betalar för den el du förbrukat till avtalat vinterpris, tillkommer ofta en extra månadsavgift mellan 40-100 kr från dessa leverantörer och det är det som många glömmer, säger Kajsa.

Vinteravtalen fungerar i många fall som en tilläggsprodukt som elbolagen erbjuder sina kunder, speciellt i dessa tider när många uppmärksammar att elräkningen blivit lite dyrare. Det är vanligt att elräkningen är högre några månader under vintern då det går åt mer energi för att värma upp våra hem och vi har mer belysning tänd när dagarna är mörkare.

- Många gånger är det hushållens förbrukning som ökar mer än vad själva elpriset gör.

Det är lätt att man glömmer kontrollera fakturan ordentligt vilket gör att man enbart tittar på totalkostnaden och inte på vad elpriset faktiskt ligger på.

Eftersom elpriset idag är otroligt pressat är det en stor affär för elbolagen med vinteravtal. Elbolagen vill kunna erbjuda så lågt kilowattpris som möjligt och med små marginaler försöker man istället erbjuda andra tjänster och tillägg för att öka intäkterna per kund.

Prognos för vinterns elpris

Spotpriset blev i oktober ca 40 öre/kWh i elområde 1-3 och ca 47 öre/kWh i elområde 4. Dagspriserna har under början november varit lite dyrare då det varit en kall start på månaden. Enligt prognoser kommer elpriset stiga aningen under vintern och speciellt i södra Sverige.

- Det är svårt att tro att det kommer bli lika dyrt som förra året. Efter fjolårets torka och värme under sommaren var elpriset dyrare än vanligt på vintern innan marknaden hunnit återhämta sig, säger Kajsa. 

Dela den här artikeln


© 2022 Kundkraft AB. Org. nr: 556574-0601