ARTIKLAR OM ELMARKNADEN

ARTIKLAR OM ELMARKNADEN

Så kan elbilar förändra hela bilindustrin

I över 100 år har förbränningsmotorn varit den ledande tekniken för att driva fordon. Men nu har de fått en stark konkurrent som tros ta över marknaden helt inom den närmsta framtiden. Men den omställning som det skulle innebära är enorm. Läs mer..

Snart blir din nätfaktura ännu dyrare

Från och med årsskiftet kommer din nätfaktura bli ännu dyrare. Kundkrafts expert Anders Kaijser reder ut vad det innebära för dig som konsument. Från 1 januari 2018 flyttas skattskyldigheten på energiskatt från elhandelsföretagen till elnätsföretagen. Läs mer..

Skärpta regler mot oseriösa elhandlare

Konsumenter från flera delar av landet har slagit larm om att Sveriges Energi AB som är ett bolag med över 1 miljon kunder har försäljningsmetoder som vilseleder kunder. Nu går Konsumentverket ut med en varning. Nyligen gick Konsumentverket ut med en uppmaning mot Sveriges Energi efter att konsumenter klagat på vilseledande försäljningsmetoder. Läs mer..

Därför chockhöjdes elpriset förra veckan

Spotpriset på el rusade över 25 procent förra veckan pga. minskad produktion från både vind- och kärnkraft. – Dessa variationer i elproduktion är något vi får räkna med och anpassa systemet för framöver, säger experten Anders Kaijser. Läs mer..

Spara mer med nytt superavtal för solel

Sedan länge har Kundkraft erbjudit elavtal för Sveriges elkonsumenter med priser som ligger cirka 20 procent under snittpriset på marknaden. Nu garanterar Kundkraft även bra pris till de som producerar ett överskott av el från solpaneler. Kundkraft bygger på den uråldriga idén om att man är starkare tillsammans. Läs mer..

Allvarlig vattenbrist kan ge högre elpriser

Har du rörligt eller fast elavtal? Vattensituationen runt om i landet ser allt allvarligare ut. Det kan därför vara dags att se över elavtalet för att undvika en prischock. Sommaren 2016 led Sverige av vattenbrist, med låga nivåer i vattenmagasinen som följd. Läs mer..

Risk för höga elpriser i framtiden

I Kundkrafts långtidsprognos kommer elpriserna att falla fram till 2020, men sen börjar de stiga igen mellan 2020 och 2030. De stora faktorerna är att kärnkraftsreaktorer ska stängas ner i Sverige, Tyskland och Frankrike. I prognosen gör man bedömningen att energianvändningen minskar fram till 2030. Läs mer..

Därför kommer elbilen att konkurrera ut vanliga bilar innan 2025.

I dag är andelen elbilar på världens vägar cirka 1 procent, men nu tror experter att elbilar kommer att konkurrera ut bränsledrivna bilar helt innan år 2025. Men varför då? De största hindren från att köpa en elbil är kostnaden och räckvidden, men i takt med att priset på batterier sjunker och prestandan förbättras blir elbilen ett allt mer konkurrenskraftigt alternativ till bränsledrivna bilar. Låt Kundkraft hitta bästa avtalet för dig – klicka här! – Fortsätter utvecklingen av priset på batterier, så kommer elbilen att konkurrera ut bränsledrivna bilar totalt 2025. Läs mer..

Fler svenskar väljer att köpa solpaneler

Har du funderat över att installera solpanel? Uppgifter från Sveriges största nätägare, Eon, pekar på att fler och fler väljer att installera solpaneler för att därmed minska sin egen elräkning genom att producera el själva. Ökningen av antalet föranmälningar om installation av solceller i Eons nät har ökat med 108 procent under perioden september–januari jämfört med föregående år. Det är en betydligt högre tillväxttakt än vad Eon hade räknat med. Läs mer..

Så gör Kundkrafts medlemmar för att spara 360 miljoner kr

Att ha koll på sitt elavtal kan vara jobbigt och svårt. Att låta någon annan göra det kan däremot vara enkelt. Tillsammans har kundkrafts medlemmar sparat 360 miljoner kronor under 2016 jämfört med medelsvensken. Läs mer..

"EL TILL INKÖPSPRIS" - OFTAST EN DÅLIG AFFÄR

Har du blivit erbjuden "el till inköpspris"? Då bör du se upp. En granskning av energimarknadinspektionen (ei) visar att "el till inköpspris" ofta är en väldigt dålig affär. Energimarknadsinspektionen är en tillsynsmyndighet som arbetar på uppdrag av regeringen för att främja en väl fungerande energimarknad. Läs mer..

FÅ BÄSTA ELAVTALET - OCH SLIPP OROA DIG

Har din elräkning blivit högre och högre? Då kan det vara så att din elleverantör lagt på dolda avgifter utan att du vet om det. Anne-Charlotte i Skåne upplevde ofta att hon blivit lurad, ända tills hon provade Kundkraft. Anne-Charlotte bor i Skåne och har en relativt stor elförbrukning. Läs mer..

DÄRFÖR BÖR DU UNDVIKA BILLIGA ELKAMPANJER

Billiga kampanjavtal på elen dyker ofta upp. Men se upp för fällan. De billiga lockpriserna blir ofta en dyr affär på lång sikt. Läs mer..

MYNDIGHETEN VARNAR FÖR ELBOLAGENS FÄLLA

Korta avtalstider och el till kampanjpris. Att hitta ett bra och billigt elavtal kan vara svårt. Här ger vår expert sina råd om hur du undviker de vanligaste misstagen. Läs mer..

EXPERTEN: DÄRFÖR HAR ELPRISET SJUNKIT

Elpriset höjdes förra året, men var fortfarande det näst lägsta på tio år. Nu när kylan är här finns det risk att priset kommer att stiga ytterligare. Men antagligen kommer elpriset fortsätta vara lågt under 2017. Läs mer..

HÖGRE KRAV PÅ ELNÄTET MED FÖRNYELSEBAR EL

Förnyelsebar energi ställer större krav på att överföra elkraft över långa sträckor. Då fungerar likström betydligt bättre än växelström som används i dag. Det ger små förluster av kraft även över relativt långa sträckor vilket kommer krävas i framtiden. Läs mer..

LÅGA ELPRISER MINSKAR INVESTERINGAR I FÖRNYBAR ENERGI

Många är glada över de låga elpriserna som varit de senaste åren. Men låga elpriser ger färre investeringar i förnybar energi och trots subventioner så minskar investeringarna i ny vindraft. Under 2015 ökade vindkraftsproduktionen med 40 procent och de senaste åren har investeringar i vindkraft ökat år för år. Läs mer..

NU BÖRJAR TESLA BYGGA EFTERLÄNGTADE MODEL 3

Med mer än 400 000 delbetalda förbeställningar, finns det få bilar med högre förväntningar än Teslas Model 3. Nu inleds produktionen lite smått med test av monteringsprocessen och produktion av en mindre testvolym, enligt anonyma källor till Reuters. Teslas Model 3 kommer att kosta $35 000 i USA, vilket innebär cirka 410 000 kr i Sverige om man antar samma prisskillnad mellan USA och Sverige som för Teslas tidigare modeller. Läs mer..

MINSKA DIN ELRÄKNING OCH BLI EN MILJÖHJÄLTE

På vintern sticker elräkningen lätt iväg. Här är några tips från Kundkraft som kommer minska din elräkning. Att skära ner sin energiförbrukning behöver inte vara svårt eller ta lång tid. Läs mer..

SPARA PENGAR MED EXPERTENS ENKLA TIPS

Har du koll på hur stor huvudsäkring du har? Många har nämligen en större huvudsäkring än vad som behövs. Byt och spara upp till 6 500 kronor per år. Alla elkonsumenter betalar både en nätavgift till nätbolaget och en elavgift till elleverantören. Läs mer..

NU RITAS VÄRLDENS ENERGIFÖRSÖRJNING OM

Tillgång till olja har historiskt gett makt. Men nu har oljan fått ordentlig konkurrens. När sol- och vindkraft blir billigare tappar oljetillgångar i betydelse. Läs mer..

VÄLJ RÄTT ELAVTAL - OCH SPARA TUSENLAPPAR

Du kan betala tusenlappar i onödan – trots "marknadens bästa erbjudande". Så enkelt kan du fixa ett elavtal som alltid är billigast i längden. – De flesta av våra 250 000 medlemmar betalar minst 4 000 kronor mindre varje år, säger Anders Kaijser på Kundkraft. Läs mer..

Bli medlem nu och hjälp oss att pressa elpriserna!

Grön el till lågt elpris

Inga fasta kostnader

Bara schysta villkor

Expertråd och kundservice