10 enkla knep för att bli mer energismart

Höga spotpriser och en kall vinter som gjort att förbrukningen ökat har inneburit rekordhöga elräkningar för många konsumenter.
Kundkrafts expert Kajsa Sundqvist har listat tio tips för hur du kan göra skillnad på din elräkning – och samtidigt gynna miljön.

Det finns många saker man kan göra för att minska sin elräkning. Att bli medlem i Kundkraft är ett sätt och för en villaägare innebär det ofta att man sparar i snitt 3 600 kronor per år jämfört med ett anvisningsavtal.
Utöver att se över sitt elavtal så kommer här några tips på hur man kan spara ännu mer.
– Att vara energismart behöver inte innebära att några stora insatser men kan påverka elräkningen mycket, säger Kajsa Sundqvist, på Kundkraft.

10 energismarta tips

1. Reglera inomhustemperaturen efter vad som krävs för att hålla hemmet varmt. Varje grad gör skillnad på förbrukningen.
2. Använd LED-lampor och installera timers för att reglera tiden lamporna är tända när du inte är hemma.
3. Hushållsmaskiner drar mycket el – säkerställ energimärkningen och glöm inte produkternas energiklass vid köp av nytt! Energiklass A+++ är den högsta märkningen.
4. Frosta av frysen och rengör omkring filter i kyl och frys med jämna mellanrum för att minimera förbrukningen.
5. Använd vattenkokare istället för att koka upp vatten på spisen. De gånger du kokar på spisen använd lock för att minska förbrukningen och använd inte större spisplatta än vad kastrullen kräver.
6. Handdukstork och golvvärme är två vanliga energitjuvar i badrummet. Ställ in temperaturen utifrån vilken tid på dygnet du är där och ha inte varmare än vad som behövs.
7. Skippa badkaret och ta en dusch istället, men undvik att duscha länge och varmt.
8. I tvättstugan kan du spara mycket ström genom att tvätta på lägre temperatur och säkerställa att du fyller hela maskiner. Centrifugera väl för att minska torktiden i torkskåp eller torktumlare. På sommaren kan du lufttorka tvätten utomhus!
9. Tänk på att hemelektronikprylar som står i standby-läge drar onödig ström. Gör det till en vana och stäng av prylarna när de inte används. Grenkontakter som stänger av fler produkter samtidigt är en smidig lösning.
10. Kom ihåg att dra ut laddaren när de inte används. Även denna drar ström även om ingen enhet laddas.

Till alla artiklar

Bli medlem nu och hjälp oss att pressa elpriserna!

Grön bock listpunkt100% Grön el

Grön bock listpunktKostnadsfritt

Grön bock listpunktIngen uppsägningstid

Grön bock listpunktAlltid lågt elpris