Allvarlig vattenbrist kan ge högre elpriser

Har du rörligt eller fast elavtal? Vattensituationen runt om i landet ser allt allvarligare ut. Det kan därför vara dags att se över elavtalet för att undvika en prischock.

Sommaren 2016 led Sverige av vattenbrist, med låga nivåer i vattenmagasinen som följd. Det ledde till att elpriserna steg under hösten, vilket bröt en lång trend av sjunkande elpriser. – I år ser vattenbristen värre ut än förra året och nivåerna i vattenmagasinen är på lägre nivå än vid samma tid förra året, säger Johan Dahlgren som är produktchef på Kundkraft.se.

Låt Kundkraft hitta bästa avtalet för dig – klicka här!

– På grund av vattenbristen finns det en övervägande risk för att elpriserna stiger under sommaren och hösten.

Regn och blåst ger lägre elpriser

Vattenkraft står för nästan hälften av Sveriges elproduktion (47 procent) därför slår nivåerna i vattenmagasinen hårt på elpriset. – Vindkraft har på 10 år gått från att vara en marginell del av elproduktionen till att numera stå för cirka 10 procent totalt, säger Johan Dahlgren.
Men vindkraft producerar bara el när vinden blåser vilket innebär att det krävs en högre andel vattenkraft när vindstyrkan är låg.
– Får vi en blåsig och regnig sommar så kommer priserna såklart inte stiga lika mycket. Men jag vet inte hur många som hoppas på det?

Ska man binda elavtalet?

Om priserna stiger så kan det vara läge att teckna nytt elavtal.
– Ja, jag tror det är ett bra läge att binda sitt elavtal för närvarande. Elpriset ligger fortfarande relativt lågt och elcertifikaten är billiga, vilket gör att jag tycker det är ett bra läge att binda just nu, säger Johan Dahlgren.

Till alla artiklar

Bli medlem nu och hjälp oss att pressa elpriserna!

Grön bock listpunkt100% Grön el

Grön bock listpunktKostnadsfritt

Grön bock listpunktIngen uppsägningstid

Grön bock listpunktAlltid lågt elpris