"EL TILL INKÖPSPRIS" - OFTAST EN DÅLIG AFFÄR

Har du blivit erbjuden "el till inköpspris"?
Då bör du se upp. En granskning av energimarknadinspektionen (ei) visar att "el till inköpspris" ofta är en väldigt dålig affär.

Energimarknadsinspektionen är en tillsynsmyndighet som arbetar på uppdrag av regeringen för att främja en väl fungerande energimarknad. I granskningen har energimarknadsinspektionen tittat på utbudet för en konsument som bor i en lägenhet som gör av med 2000 kWh per år.

55 procent dyrare

– Begreppet "El till inköpspris" antyder att du får köpa elen till samma pris som elhandlaren köper in den för. Vår genomgång visade att det aldrig var fallet. Vi hittade avtal som för en lägenhetskund var drygt 55 procent dyrare än billigaste jämförbara rörliga avtal, säger Sara Sundberg, chef för Energimarknadsinspektionens avdelningen för konsumenträtt.

Förklaringen är fasta avgifter som läggs ovanpå inköpspriset. I granskningen fanns exempel på elhandlare som hade en fast årsavgift på 948 kronor, vilket för en genomsnittlig lägenhetskund i praktiken innebar ett extra påslag på 47 öre per kilowattimme.

Via Kundkraft slipper man alla fasta avgifter

Kundkraft har en modell där man som medlem får den elleverantör som bjudit lägst elpris i Kundkrafts elupphandlingar.
– Kundkraft förhandlar alltid bort alla fasta eller dolda avgifter, säger Anders Kaijser som är affärsområdeschef på Kundkraft.
– Eftersom vi årligen genomför en upphandling kommer man alltid att ha ett bra elpris. År efter år. Dessutom upphandlar vi enbart grön el.

Till alla artiklar

Bli medlem nu och hjälp oss att pressa elpriserna!

Grön bock listpunkt100% Grön el

Grön bock listpunktKostnadsfritt

Grön bock listpunktIngen uppsägningstid

Grön bock listpunktAlltid lågt elpris