ENERGISKATT – EN FÖRKLARING

Energiskatten är samhällets sätt att, förutom att generera skatteintäkter, få företag och privatpersoner att agera mer energieffektivt. Den ska få oss mer miljömedvetna och klimatsmarta. Målen är exempelvis att vi ska förbruka så lite hushållsel som möjligt, använda mer energisnåla apparater och att köra mindre bil. När det handlar om elförbrukning betalar du skatt per förbrukad kilowattimme (kWh). Ju mer el som går åt, desto mer betalar du i skatt. Energiskatt för privatpersoner och företag

För privatpersoner finns två skattesatser för el beroende på var du bor. I vissa kommuner har staten subventionerat, då det ofta råder ett hårdare klimat och är kallare där. Dessutom produceras det mycket el i dessa områden vilket också bidrar till att energiskatten är billigare än i de kommuner som främst konsumerar el. De som kan dra nytta av lägre skatt är boende i Norrbottens, Västerbottens och Jämtlands län samt boende i vissa kommuner i Dalarnas län, Gävleborgs län, Värmlands län och Västernorrlands län. För företag inom tillverkande industri samt företagsodling och liknande är skatten ännu lägre oavsett var företaget är lokaliserat.

  • Reducerad energiskatt: 19,3 öre/kWh exklusive moms)
  • Vanlig energiskatt: 29,2 öre/kWh exklusive moms)
  • Energiskatt för industriell verksamhet etc.: 0,5 öre/kWh exklusive moms.
  • Hur mycket av elräkningen är skatt?

När du får din elräkning är det ganska lätt att dela upp kostnaderna och se vad du egentligen betalar för. På så sätt kan du också få en bild av var du skulle kunna tjäna pengar med ett mer fördelaktigt elavtal. Skatten är inte post där du kan tjäna pengar. Du kan enbart få ner skattekostnaden genom att helt enkelt förbruka färre kilowattimmar – alternativt flytta till en kommun med lägre skattesats om du bor i södra Sverige. För elavtal utan reducerat elpris utgör skatten ungefär 44 % av elräkningen, med momsen inräknad. Vill du veta mer om vilka poster som ingår i en elräkning och få en tydligare bild av vad du egentligen betalar för rekommenderar vi artikeln Förstå elräkningen.

Till alla artiklar

Bli medlem nu och hjälp oss att pressa elpriserna!

Grön bock listpunkt100% Grön el

Grön bock listpunktKostnadsfritt

Grön bock listpunktIngen uppsägningstid

Grön bock listpunktAlltid lågt elpris