MYNDIGHETEN VARNAR FÖR ELBOLAGENS FÄLLA

Korta avtalstider och el till kampanjpris. Att hitta ett bra och billigt elavtal kan vara svårt.
Här ger vår expert sina råd om hur du undviker de vanligaste misstagen.

Energimarknadsinspektionen varnar för elavtal med kort avtalslängd. På myndighetens hemsida skriver man att "Du som tecknar ett kort tidsbundet avtal, till exempel bundet pris 3 månader, gör klokt i att kontrollera vad som händer när avtalet löper ut. Annars riskerar du att flyttas till ett avtal med sämre villkor."

Dyrare i längden

Vår expert Anders Kaijser bekräftar myndighetens varning.
– Jag tycker att man skall se upp för elavtal med kort bindningstid. Priset på dessa avtal kan se attraktivt ut, men ofta flyttas man över till ett dyrt elavtal när tiden har gått ut. Det är väldigt lätt att göra fel.

Anders passar även på att varna för kampanjavtal som finns på prisjämförelsesajter.
– Elbolagen lockar med ett billigt avtal och slussar sen över kunderna till ett dyrare avtal. De lägger på fakturaavgifter och månadsavgifter eller höjer priset. Man vet att merparten av alla konsumenter inte märker när priset höjs och på så sätt kan de finanseriera de låga lockpriserna, säger Anders Kaijser.

Två råd innan du tecknar

Anders råd till elkonsumenter är att tänka på följande innan man tecknar ett elavtal:

  • Se över vad avtalet har för uppsägningstid så att du inte säger upp det för sent. Till exempel måste ett 3-månadersavtal med uppsägningstid på en månad sägas upp innan det gått två månader.
  • Kontrollera i avtalstexten innan du tecknar avtalet vad som skulle hända om du inte säger upp avtalet i tid. Det är som sagt vanligt att elhandlare flyttar inaktiva kunder till andra avtal med ny bindningstid och sämre villkor.

Billigaste alternativet över tid

Anders är affärsområdeschef på Kundkraft, ett företag som sedan starten blivit en ny svensk folkrörelse. Över 250 000 svenskar är nu med och bidrar till lägre elpriser. Tack vare den stora medlemsskaran kan Kundkraft sätta press på elbolagen, som får tävla om att erbjuda det lägsta elpriset till kunderna.
– Som konsument är det här väldigt skönt, för du slipper bry dig om ditt elpris. Vi står förhandlingarna och du får alltid el till ett lågt pris. Över tid är Kundkraft det billigaste alternativet, säger Anders Kaijser.
– Att gå med i Kundkraft är riktigt enkelt. Det enda du behöver göra är att registrera dig här och skriva in dina uppgifter. Allt jobbigt och tidskrävande sköter Kundkraft, till exempel att ta reda på dina anläggningsuppgifter och säga upp ditt gamla elavtal.

Till alla artiklar

Bli medlem nu och hjälp oss att pressa elpriserna!

Grön bock listpunkt100% Grön el

Grön bock listpunktKostnadsfritt

Grön bock listpunktIngen uppsägningstid

Grön bock listpunktAlltid lågt elpris