Rekordmånga soltimmar i maj

Maj var en rekordsolig månad med flest antal soltimmar sedan 1908. Men hur mycket el hade kunnat producerats om fler hade solceller. Årsförbrukningen för 130 000 villor, enligt nya uträkningar.

Intresset för att investera i solceller är något som ökar kraftigt i Sverige. Mellan 2016 till 2017 ökade antalet solcellsanläggningar med 53% enligt siffror från SCB, från ca 10 000 2016 till mer än 15000 anläggningar 2017.
Maj var den soligaste maj-månaden någonsin sedan man började mäta antal soltimmar år 1908. Och eftersom maj var så solig var produktionskapaciteten ovanligt hög. Om en tredjedel av alla villor hade haft en normalstor solcellsanläggning på taket hade de kunnat generera närmare 2 miljarder kilowattimmar under maj. Mängden solenergi från villatak hade räckt för att förse hela årsförbrukningen för 130 000 villor.
– Vi är i början av utbyggnaden av ett mer förnyelsebart energisystem och regeringens beslut om att investera stora summor för att främja utbyggnaden av solceller bidrar till att intresset ökar, säger Kajsa Sundqvist på Kundkraft.

Superavtal via Kundkraft

Kundkraft bygger på att man genomför upphandlingar av el för sina medlemmar. Varje månad har man en auktion där samtliga Sveriges över 100 elleverantörer bjuds in. Den elleverantör som bjuder lägst elpris på grön el får månadens medlemmar som kunder i 1 år.
Som medlem i Kundkraft får man dessutom ett väldigt förmånliga avtal för sin solcellsanläggning. Hos Kundkraft får man spotpris för den el man producerar samtidigt som man får Kundkrafts låga elpris för den el man köper (när solen gått ner).
– Kundkrafts medlemmar är både miljövänliga och ekonomiska. I genomsnitt sparar en medlem 3600 kr i jämförelse med anvisningsavtal, har bara grön el och slipper bry sig om sitt elavtal eftersom Kundkraft omförhandlar det varje år, säger Kajsa Sundqvist.

Till alla artiklar

Bli medlem nu och hjälp oss att pressa elpriserna!

Grön bock listpunkt100% Grön el

Grön bock listpunktKostnadsfritt

Grön bock listpunktIngen uppsägningstid

Grön bock listpunktAlltid lågt elpris