Så kan elbilar förändra hela bilindustrin

I över 100 år har förbränningsmotorn varit den ledande tekniken för att driva fordon. Men nu har de fått en stark konkurrent som tros ta över marknaden helt inom den närmsta framtiden.
Men den omställning som det skulle innebära är enorm.

1893 organiserades världens första tävling för "fordon utan häst” i Paris (Concours du 'Petit Journal' Les Voitures sans Chevaux). Bilen som vann drevs av en förbränningsmotor och det blev snart den ledande tekniken för att driva fordon. Under 1900-talet förändrade förbränningsmotorn världen, skapade en ny jätteindustri för biltillverkning och gjorde de som hade tillgång till olja fruktansvärt rika.

Men förbränningsmotorns dagar är räknade. Den fantastiska utvecklingen av pris på batterier samt att batterierna blir mindre och mindre, gör att förbränningsmotorn inom bara något decennium kommer vara utkonkurrerad.
– Alla är överens om att elbilar kommer konkurrera ut förbränningsmotorn. Frågan är om det är inom 10 eller 20 år?, säger Anders Kaijser, vd på Kundkraft.

Förändringen kommer vara enorm

I dag rullar det cirka 1 miljard bilar på världens vägar, och de drivs nästan uteslutande av en förbränningsmotor. En stor andel står stilla, men om alla USA:s bil- och lastbilsmotorer var igång samtidigt så skulle de producera 10 gånger mer energi än USA:s samtliga elkraftstationer. Då börjar man förstå hur mycket elkraft som kommer krävas när alla bilar är elbilar.
– Omställningen när fler och fler köper en elbil kommer påverka hela samhällen, säger Anders Kaijser. Elmotorn är en betydligt enklare konstruktion, vilket kräver färre arbetare som monterar och färre delar från underleverantörer. Det gör att många som i dag arbetar inom bilindustrin är oroliga för skiftet till elbilar. Dessutom kräver elbilen inte lika mycket underhåll och reservdelar, vilket innebär färre bilverkstäder. Men den största förändringen är trots allt att oljekonsumtionen går ner. Framförallt om man laddar elbilen med "grön el”. Det kommer innebära enorma fördelar för miljö och hälsa, säger Anders Kaijser.

Kundkraft använder bara grön el

Kundkraft har valt att genomföra upphandling av el till medlemmarna i Kundkraft från enbart förnybara energikällor. – Genom att välja el från förnybara energikällor bidrar Kundkrafts medlemmar till utveckling och utbyggnad av mer hållbara sätt att producera el, vilket förbereder oss för en framtid som är mindre beroende av olja. Kundkrafts medlemmar bidrar på så sätt till en "grönare” värld, säger Anders Kaijser.

Till alla artiklar

Bli medlem nu och hjälp oss att pressa elpriserna!

Grön bock listpunkt100% Grön el

Grön bock listpunktKostnadsfritt

Grön bock listpunktIngen uppsägningstid

Grön bock listpunktAlltid lågt elpris