Snart laddas elbilen samtidigt som du kör

I dag är det många som tvekar att skaffa en elbil på grund av osäkerheten kring hur man laddar den. Alla har inte tillgång till en laddstation i närheten av jobbet och hur skall man ladda bilen när man gör en längre resa?

I takt med att allt fler skaffar elbil så utvecklas även tekniken för uppladdning. Flera teknikbolag arbetar intensivt med att utveckla teknik för trådlös laddning, där bilen laddas underifrån när den står parkerad eller, allra helst, samtidigt som bilen körs.

Bygger på gammal teknik

Elektrisk induktion, vilket är tekniken bakom trådlös laddning, upptäcktes redan 1831 av Michael Farraday, men det är bara de senaste åren som induktion även erbjudits kommersiellt för att ladda elbilar.

I dagsläget finns det enbart speciella gör-det-själv-"kit” på marknaden, där elbilsägaren själv behöver fästa en "ladd-mottagare” under bilen, samt gräva ner en "ladd-platta” på garageuppfarten eller var man nu vill kunna ladda sin elbil. Men inom ett par år förväntas flera etablerade biltillverkare släppa modeller med inbyggd teknik för att kunna laddas trådlöst.
Dessutom är det flera företag som undersöker olika tekniker för att kunna ladda elbilar samtidigt som de körs. Ett amerikanskt elektronikbolag håller på att testa teknik där fordon som kör i 100 km/h laddas med 20 kWh på en 100 meter lång "ladd-sträcka”.

Än så länge är tekniken relativt dyr och komplex, men om testen fortsätter ha så bra resultat som de har haft än så länge, så kan man tänka sig att man laddar sin elbil samtidigt som man kör på motorvägen inom ett par år.
– Det skulle i så fall innebära att betydligt färre skulle oroa sig för nackdelarna med elbil, menar Johan Dahlgren, produktchef på Kundkraft.

Kundkraft använder bara grön el

Kundkraft har valt att genomföra upphandling av el till medlemmarna i Kundkraft från enbart förnybara energikällor.
– Genom att välja el från förnybara energikällor bidrar Kundkrafts medlemmar till utveckling och utbyggnad av mer hållbara sätt att producera el, vilket förbereder oss för en framtid som är mindre beroende av olja, säger Johan Dahlgren.
– Kundkrafts medlemmar bidrar på så sätt till en "grönare” värld.

Till alla artiklar

Bli medlem nu och hjälp oss att pressa elpriserna!

Grön bock listpunkt100% Grön el

Grön bock listpunktKostnadsfritt

Grön bock listpunktIngen uppsägningstid

Grön bock listpunktAlltid lågt elpris