Storbritannien vill lagstifta mot för höga elpriser

Har du också märkt att vissa elbolag höjer elpriset efter en viss tid?
Precis som i Sverige finns denna taktik bland elbolag i Storbritannien.
Men nu vill Storbritanniens premiärminister sätta stopp genom att införa ett tak på el- och gaspriser som kan sänka energiräkningen för cirka 11 miljoner hushåll.

Förslaget bygger på att Storbritanniens marknadsregulator Ogfem inför ett maxpris på el och gas, som innebär att vissa hushåll kommer spara upp till £100, vilket motsvarar cirka 1 150 svenska kronor per år.

Framförallt härstammar problemet från att kunder lockats till att teckna billiga avtal, som efter avtalstidens slut blir dyra när elbolaget höjer elpriset och lägger på fasta avgifter. Många lägger inte märke till prisändringarna och fastnar i avtal med onödigt högt elpris och höga fasta avgifter. Enligt premiärministern betalar dessa konsumenter cirka 1,4 miljarder pund (cirka 16 miljarder svenska kronor) för mycket för gas och el varje år tillsammans.

– Vi har precis samma problem i Sverige. Många lockas att teckna billiga elavtal på olika jämförelsesajter, men dessa gäller ofta bara under en begränsad tid. Många märker sedan inte när elbolaget lägger på fasta avgifter och höjer priset, säger Anders Kaijser, vd för Kundkraft.

Lågt elpris och inga fasta avgifter

Som medlem i Kundkraft omförhandlas elavtalet varje år så att man alltid har ett attraktivt elpris. Dessutom slipper man alla fasta avgifter och får ett totalpris som är betydligt lägre. – Jämför man Kundkrafts framförhandlade priser mot snittpris på anvisningsavtal, så sparar Kundkrafts medlemmar i snitt 3 600 kronor per år, säger Anders.

"Marknaden är komplex"

Anders Kaijser är dock noga med att påpeka att Kundkraft inte alltid erbjuder marknadens lägsta pris.

– Dagens marknad är komplex. En del aktörer erbjuder kampanjavtal som kan vara billiga en begränsad tid. Men efter en tid så lägger de på avgifter och plötsligt blir elräkningen jättedyr. Det som är bra med Kundkraft är att man alltid får ett billigt elavtal utan fasta avgifter. År ut och år in, utan att behöva göra någonting.

Till alla artiklar

Bli medlem nu och hjälp oss att pressa elpriserna!

Grön bock listpunkt100% Grön el

Grön bock listpunktKostnadsfritt

Grön bock listpunktIngen uppsägningstid

Grön bock listpunktAlltid lågt elpris