Trots värme och vårflod fortsätter elpriset att vara högt

Elpriset i april var 58 procent högre än normalt, och många förväntade sig att det skulle gå ner i samband med vårfloden.Men så blev inte fallet – och elpriset ligger fortsatt kvar på höga nivåer.

Elpriserna har de senaste månaderna varit betydligt högre än normalt. Spotpriset för april landade på 40,3 öre jämfört med ett snittpris för april på 25,5 öre de senaste 5 åren.
Att elpriset är så högt beror på en ovanligt kall vår, högt olje- och kolpris samt att kronkursen sjunkit.
– Världspriset på på olja och kol har gått upp samtidigt som svenska kronkursen har gått ner. Dessutom var vårfloden intensiv men kortvarig, säger Kajsa Sundqvist som är expert på Kundkraft.

Kraftig vårflod

Vårfloden var väldigt kraftig i år, vilket sänkte elpriset under en period. Men nu har det gått upp igen. – När vårfloden är så kraftig har man svårt att ta tillvara på allt vatten vilket gjorde att elpriset bara gick ner under ett par dagar, säger Kajsa Sundqvist

Minskar kolberoende

När elkonsumtionen är hög, som exempelvis i april, är det många svenska elkonsumenter som fick el producerad av utländsk kolkraft i elledningarna.
– Sverige tvingas i dagsläget importera smutsig kolkraft när konsumtionen är hög, berättar Kajsa Sundqvist.
Som medlem i Kundkraft använder man bara grön el.
– Är man medlem i Kundkraft har man både ett grönt elavtal och är ekonomisk. I snitt sparar en Kundkraftsmedlem 3 600 kronor per år jämfört med anvisningsavtal, berättar Kajsa Sundqvist.

Till alla artiklar

Bli medlem nu och hjälp oss att pressa elpriserna!

Grön bock listpunkt100% Grön el

Grön bock listpunktKostnadsfritt

Grön bock listpunktIngen uppsägningstid

Grön bock listpunktAlltid lågt elpris