Energispartips.

Välj undersida
Elguiden / Energispartips

Energispartips för att sänka dina elkostnader

Dra ner din elkostnad genom några enkla förändringar i din vardag. Undvik höga elräkningar och tänk på miljön!

Oavsett om du bor lägenhet eller villa är det viktigt att tänka på hur du håller ner energiförbrukningen och elkostnaden. Detta till viss del för att undvika frustration inför höga elkostnader men det är också en viktigt ur en miljöaspekt.

9 Energispartips för lägre elräkningar

1. Byt till lågenergilampor

Igenom att byta till lågeenergilampor så kan du spara upp till 75% av den elförbrukning som i dag går åt till belysning. En LED-lampa är dyrt att köpa in jämfört med en vanlig glödlampa men i ett längre perspektiv finns det många tusenlappar att spara på bytet. En vanlig villa har i snitt 55 ljuskällor. Enligt denna beräkning sparar man 56 kronor per lampa och år på att använda LED-lampor. Över en tioårsperiod sparar en villaägare i snitt 13 695 kronor på att byta ut sina glödlampor.

2. Duscha istället för att ta ett bad

Ta en dusch istället för att bada. För en normalperson så kostar det ungefär 500 kronor per år att duscha varje dag. Att bada lika ofta kostar motsvarande 1500 kronor per år. En familj på fyra personer sparar alltså ungefär 4000 kronor per år på att duscha. Byter du ut duschstrilen som har ett flöde på runt 35 liter/min mot en ny som gör av med ca 12 liter/min kan du spara nästan 200 kr/år.

3. Ändra temperatur på kyl och frys

Ställ in rätt temperatur i kyl och frys. I kylen rekommenderas +5 grader och i frysen -18 grader. Varje extra grad kallare ökar energianvändningen med cirka 5 %. Tänk även på att en igenfrostad frys drar mer energi än en avfrostad, så se till att frosta av din frys en till två gånger per år.

4. Se upp för stand-by läge

Stäng av alla elektriska apparater när du inte använder dem. Tänk på att apparater i viloläge också drar ström. Använd grenkontakter med strömbrytare så att du smidigt kan stänga av flera apparater samtidigt. Då står de inte och drar onödig energi i stand-by läge. På det sättet kan du spara 10 till 20 procent av din hushålls el, vilket blir många tusenlappar i slutändan. Dra även ut laddaren till dina apparater när de inte används. Det inte många vet är att även när apparaten som ska laddas inte sitter i så drar laddaren ström.

5. Lokalisera elbovarna

Gamla frysboxar, onödiga elelement och belysning och dragiga fönster är andra elbovar.

6. Sänk inomhustemperaturen

Att sänka inomhustemperaturen med 1 grad sänker din energiförbrukning med ca 5 %.

7. Diskmaskinen kan spara pengar

Du sparar mer energi genom att diska i diskmaskin jämfört med att diska för hand.

8. I tvättstugan

En kondenstumlare skickar tillbaka värmen inomhus. En vanlig tumlare blåser ut den producerade värmen genom väggventilen utomhus. Tvätta i 40 grader istället för 60 grader, när det är möjligt. Det kan nästan halvera energianvändningen.

9. Koka vatten i vattenkokare

Det är mycket billigare att koka vatten i en vattenkokare än att koka samma mängd vatten i en kastrull på spisen.


© 2022 Kundkraft AB. Org. nr: 556574-0601