Vanliga frågor.

Välj undersida
Elguiden / Vanliga frågor

Om elmarknaden, avtal och Kundkraft

Här svarar vi på de vanligaste frågorna konsumenter har rörande elavtal, elpriser, skatter och annat som kan ha betydelse för varifrån du köper din el och vilka beslut du fattar kring din elförbrukning. Läs på och förstå mer om hur den svenska elmarknaden fungerar.

Vad skiljer Kundkraft från en jämförelsesajt?

Kundkraft är till för dig som vill ha ett lågt elpris år efter år utan att behöva göra någonting. Vi förhandlar fram ett nytt 1-årsavtal till våra medlemmar varje år genom en el-auktion. Alla Sveriges elbolag bjuds in till el-auktionen och bolaget som erbjuder lägst pris på grön el vinner. Dessutom förhandlar vi bort alla fasta avgifter. På en jämförelsesajt får du själv jämföra olika typer av elavtal och ibland kan man hitta lägre priser än hos oss. Men dessa låga priser är i regel kampanjavtal med lockpriser, som man måste komma ihåg att säga upp. Annars riskerar man att hamna på ett högre pris.

Hur fungerar Kundkrafts el-auktioner?

En gång i månaden (förutom juli) bjuder vi in Sveriges alla elbolag till en el-auktion. Det elbolag som ger lägst pris på grön el vinner. Detta elbolag får då leverera el och fakturera våra medlemmar i ett år. Efter ett år genomförs en ny el-auktion. Själva budgivningen genomförs i vårt egna mjukvaruprogram där elbolagen loggar in och budar. Vårs affärsmodell har funkat finfint sedan 1999.

Jag skriver alltså bara in mitt personnummer och ni fixar resten?

Ja ungefär så. Skriv in dina person- och kontaktuppgifter, samt välj fast eller rörligt pris, så ser vi till att ditt nuvarande elavtal sägs upp. Efter uppsägningen kommer du med i vår nästa el-auktion och får ett nytt 1-årsavtal med det elbolag som erbjöd lägst pris på grön el. Vi håller dig uppdaterad från att du blir medlem till att du får ditt nya avtal. Det nya elbolaget skickar fakturorna direkt till dig, utan fasta avgifter som vi också har förhandlat bort. Efter ett år upphandlar vi ett nytt elavtal till dig utan att du behöver göra någonting. Och så rullar det på.

Kan jag hoppa av när jag vill?

Ja, meddela vår kundtjänst bara så slutar vi upphandla nytt elavtal åt dig. Inga konstigheter eller uppsägningskostnader. Det avtal vi eventuellt upphandlat åt dig löper ut efter ett år. Du har dessutom alltid 14 dagars ångerrätt varje år när vi upphandlar ett nytt avtal åt dig.

Vad menar ni med “bara grön el”?

Vi låter bara elbolag med grön el från sol, vind och vatten vara med i våra upphandlingar. Ingen kärnkraft eller importerad kolkraft. Du kan med gott samvete använda Kundkraft.

Men hur tjänar ni pengar då?

Det elbolag som vinner våra el-auktioner betalar en avgift till oss för att få leverera el till våra kunder. Man kan säga att de köper kunder av oss i ett år (eftersom vi endast har 1-årsavtal).

Är man alltid garanterad marknadens lägsta elpris som medlem i Kundkraft?

Vi vet att vi framförhandlar ett konkurrenskraftigt avtal med bra villkor men vi kan aldrig garantera att det pris vi förhandlar fram är det lägsta priset på marknaden. Varför kan vi inte det? Jo, dels för att elmarknaden konstant ändras, om det pris vi under auktionen får fram var det lägsta på marknaden då så kan det dagen efter vara högre än andras elbolag. Men också då vi inte är ett elbolag så har vi inte några kampanjpriser att erbjuda.

Hur fungerar ångerrätten?

Medlemskapet i Kundkraft har ingen bindningstid eller uppsägningstid och kan avslutas när som helst. Har ni som medlem deltagit i en elauktion har ni även 14 dagars ångerrätt med elavtalet från det datum ni erhållit er avtalsbekräftelse.

Kan Kundkraft gå in och bryta mitt pågående avtal innan det har löpt ut?

Nej, Kundkraft kan inte bryta avtal innan de har löpt ut. Vi går in och byter ditt avtal först när bindningstiden har löpt ut. För att undvika problem med din uppsägning är det viktigt att du anger korrekta uppgifter när du gör din registrering. De uppgifter du behöver hittar du på din elräkning. Om du inte har tillgång till de uppgifter vi behöver kan du använda dig av vår fullmaktsprocess. Med hjälp av den får vi insyn i ditt pågående avtal och kan sköta kontakten med ditt gamla bolag. Om du själv väljer att lägga in leveransstart och anläggningsid är det viktigt att du själv vet att du är fri att byta från den dagen och att du själv säger upp eventuell automatisk förlängning

Är det det elbolag som betalar Kundkraft mest som vinner auktionen?

Nej, för att vinna elauktionen måste elbolagen lägga ett lägre bud än sina konkurrenter. Det elbolag som erbjuder våra medlemmar bäst pris är det bolag som vinner auktionen. Det vinnande elbolaget betalar sen ett fast arvode till Kundkraft. Arvodet är samma för alla bolag. Kundkraft kan INTE påverka vilket bolag som ska vinna auktionen.

Varför ska jag inte ha tillsvidarepris på el?

Det viktigaste är att fatta ett beslut – oavsett om du väljer ett fast eller rörligt elpris. Om du har flyttat till en ny bostad, eller helt enkelt aldrig har valt elleverantör, blir du tilldelat en leverantör till så kallat tillsvidarepris (normalpris). Dessa priser rör sig långsammare än ett rörligt pris du faktiskt väljer, och det är inte ovanligt att kostnaden i slutändan blir 20-30% dyrare.

Varför ska jag välja rörligt elpris?

Har du ekonomiskt utrymme för en skiftande elkostnad kan rörligt pris vara att föredra. Nackdelen är att du inte exakt vet vad räkningen kommer att hamna på, men fördelen är att det rörliga priset ofta har varit mer fördelaktigt över tid. Tål din ekonomi att elpriset förändrar sig från månad till månad så kan rörligt pris vara det bästa valet.

Varför ska jag välja fast elpris?

Med fast pris vet du exakt vad du kommer få för elkostnad månad efter månad. Beroende på hur lång avtalstid du bestämmer dig för får du ett fast pris och en tydlig post i din budget. Fördelen är att du inte behöver oroa dig för stora höjningar, men nackdelen är att du inte kan dra nytta av då elpriserna rasar. Läs mer om vad du ska tänka på när du jämför elpriser.

Vad innebär inköpspris för el?

En del elleverantörer erbjuder ”el till inköpspris”, vilket kanske låter bra. Du betalar helt enkelt priset leverantören köper el för. Men i själva verket innebär det ofta att du betalar extra avgifter, vilket i slutändan gör att totalpriset blir dyrare än vad du först trodde. Läs mer om el till inköpspris.

Vilka är Sveriges elområden?

Sverige är uppdelat i fyra elområden – detta för att myndigheter ska få en bild av var kraftnätet bör förstärkas och var det finns ett elöverskott. Uppdelningen i elområden följer också EU:s vilja att människor ska kunna köpa el varifrån de vill och hur tillgången är i olika områden. Sverige är uppdelat i fyra elområden som utgår från Luleå, Sundsvall, Stockholm och Malmö. Generellt kan man säga att de norra områdena har elöverskott medan de södra har ett elunderskott.

Hur byter jag elleverantör?

Att byta elleverantör är enkelt. Ofta räcker det med ett telefonsamtal eller att du sköter bytet online. Så det praktiska ska inte stå i vägen. Sedan beror det på vilket avtal du har idag. Har du tillsvidarepris eller ett rörligt obundet avtal kan du byta när du vill. Om du har ett fast elpris eller ett rörligt bundet avtal får du undersöka när avtalet går ut. Flyttar du har du dessutom chans att byta elleverantör – se också till att säga upp elavtalet för din gamla bostad i samma veva.

 • 1. Kontakta den som är nätleverantör för din nya adress och meddela att du ska flytta in och därmed kommer att bli nätabonnent för adressen.
 • Fråga nätleverantören om följande uppgifter för din nya adress:
  • - anläggningsID
  • - nätområdesID
  • - anläggningsadress (är ibland olik från gatuadressen)
  • - beräknad årsförbrukning på nya adressen
 • 2. Kontakta Kundkrafts medlemsservice (medlemsservice@kundkraft.se) och meddela ovanstående uppgifter samt:
  • - inflyttningsdatum. (leveransstart)
  • - Val av avtalstyp (fast elpris i 12 mån eller rörligt 12 mån )

Vilken är min årsförbrukning av el?

Sverige är ett kallt land och med ett snitt på 14 000 kWh per person och år ligger vi i topp internationellt sett. Med det sagt skiljer sig vår årsförbrukning av el åt markant beroende på hur och var vi bor. Värmer du upp villan eller radhuset med direktverkande el är kostnaden långt mycket högre än den hushållsel du betalar för i en lägenhet. Bor du i villa är det inte ovanligt att årsförbrukningen hamnar på 25 000-30 000 kWh medan du förbrukar knappt en tiondel av det i en lägenhet. Läs tips för att sänka elförbrukningen.


© 2019 Kundkraft AB. Org. nr: 556515-1627